Louwe Post met machinist Marinus (links) en schipper Jan ten Napel van de UK 5. Na de succesvolle crowdfunding komt de kotter volgende maand naar Urk om omgebouwd te worden voor de twinrigvisserij.
Louwe Post met machinist Marinus (links) en schipper Jan ten Napel van de UK 5. Na de succesvolle crowdfunding komt de kotter volgende maand naar Urk om omgebouwd te worden voor de twinrigvisserij.

Eerste kotter via crowdfunding

Algemeen

URK – Weforsea Crowdfunding heeft haar eerste financieringsproject in de visserijsector kunnen realiseren en daardoor de droom van de broers Jan en Marinus ten Napel uit Urk mede kunnen verwezenlijken om een eigen visserijonderneming te starten.

De gebroeders Ten Napel kochten eind 2015 de UK 5 ‘Vantage’ van Lenger en vissen sindsdien succesvol op vooral schol vanuit de kop van Denemarken. De Blom Groep participeerde als tijdelijke compagnon en grootaandeelhouder. Anderhalf jaar verder kan de kotter inclusief vangstrechten volledig worden overgenomen, deels met financiering van de bank en deels via (besloten) crowdfunding.

Louwe Post van Weforsea in Urk spreekt van een doorbraak. ,,Binnen een paar dagen was het gevraagde bedrag via investeerders van Weforsea bij elkaar gebracht en kon de overdracht van het schip bij de notaris bekrachtigd worden. Jan en Marinus hebben nu een meerderheidsbelang en mogen zich dus de trotse eigenaars van hun eigen visserijonderneming noemen. Ze hebben daarmee hun droom van een eigen schip kunnen verwezenlijken.’’

Voor Weforsea is de UK 5 een mijlpaal. Post is enkele jaren terug met Weforsea begonnen om met name ondernemers en investeerders in de visserijwereld te kunnen koppelen, maar tot nu werden met name binnenvaartprojecten succesvol gefinancierd. ,,Investeerders met hart voor de visserij in contact brengen met (jonge) visserijondernemers waardoor ze elkaar en de visserijsector als geheel kunnen voortstuwen is toch een prachtige vorm van samenwerking’’, aldus Post, zelf oud-visserman.

Serie nieuwe kotters

Foto: Hylke SmitsOok Louwe Post zelf heeft een droom: een serie nieuwe kotters via crowdfunding in de vaart brengen, waar jonge vissers zich op termijn in kunnen kopen en waarbij het vlootmanagement centraal wordt aangestuurd. ,,Jonge vissers kunnen zodoende met nieuwe duurzame schepen met behulp van anderen toch op termijn eigen visserijondernemer worden en een eigen schip realiseren. De realisatie van het project UK 5 zien we als een eerste stap om ook onze visie van Weforsea op de visserijsector uiteindelijk te kunnen realiseren’’, aldus Post.