Zijn wij rentmeesters?

Algemeen

URK - Vissen wij de zeeën leeg of zijn vissers rentmeesters van de aarde?

Dat is een van de vragen die woensdagavond 24 mei langskomen in de zogenoemde dialooglezing door Klaas Jelle Koffeman, waarbij de duurzame visserij centraal zal staan. Jaarlijks organiseert SCAB (Stichting Culturele Activiteiten Bibliotheek in Urk) een dialooglezing waarbij thema’s besproken worden over moraal en maatschappij.

Nieuwe technieken brengen nieuwe vraagstukken met zich mee. Economische belangen kunnen morele effecten gaandeweg in de schaduw stellen. Het is onze Bijbelse opdracht om beide in balans te brengen. Dat is in het kort de mening van Klaas Jelle Koffeman, die na dertig jaar Noordzeevisserij uit het familiebedrijf stapte om zich te wijden aan vraagstukken van economische en ecologische duurzaamheid. Lezing van het boekje ‘Life, liefde voor de schepping’ van Dave Bookless veranderde zijn visie op de visserij. Vanuit Bijbels perspectief je inzetten voor een schone zee en duurzame visserij ziet hij als een persoonlijke opdracht. Dat doet hij onder meer als zelfstandig projectbegeleider van Stichting De Noordzee, die zich richt op een viertal doelen: Beschermde natuur, Schone zee, Duurzame visserij en Natuurvriendelijke energie.

De avond start met een lezing van ca. 40 minuten. Daarna is er alle gelegenheid om met Koffeman en elkaar in gesprek te gaan over de toekomst van de visserij in het licht van rentmeesterschap. Ook de bedreigingen en kansen van Brexit en aanlandplicht komen aan de orde. De dialooglezing vindt plaats tijdens de Urker visserijweek op woensdag 24 mei in FlevoMeer Bibliotheek Urk. De avond begint om 20.00 uur, de entree is vrij. De plaatsen zijn beperkt.