De ideale drenkeling

Algemeen

URK – Veiligheid voor alles, maar stel dat het toch mis dreigt te gaan. Wat dan? Op het ROC Friese Poort in Urk wordt vrijdagavond 19 mei een bijzondere voorstelling gegeven: ‘De ideale drenkeling’. Een week later is er een kennissessie ‘Medische zorg aan boord’.

Op een zonnige septemberdag in 2009 is fysiotherapeut en acteur Jelle Buning op Terschelling. Hij neemt hij een verfrissende duik in zee. Vijf kwartier later pikt het KNRM hem uit het woeste water. Uitgeput en met een kritieke lichaamstemperatuur van tweeëndertig graden. De dood was dichtbij. Zeven jaar later maakte Buning er samen met tekstschrijver en regisseur Nico van der Wijk een voorstelling van.

De voorstelling beschrijft onder andere wat er in de vijf kwartier dat Buning tegen de golven vocht gebeurt. Hoe het besef groeit dat hij die dag gered moest worden, of dat hij het niet zou redden. Ambulancepersoneel noemt hem de ideale drenkeling, omdat hij groot en fors gebouwd is en een getrainde zwemmer is. Een vrouw van 63 verdrinkt diezelfde dag. Buning vertelt zijn verhaal aan de hand van een aantal belangrijke personages.

Waarom organiseert ROC Friese Poort deze voorstelling? ,,We willen hiermee een stuk bewustwording kweken. Er zijn oefeningen en trainingen mogelijk die je kunnen helpen als je onverhoeds op zee te water raakt’’, zegt Pieter Leen Bos, docent veiligheid.

De voorstelling begint vrijdagavond om 20.00 uur aan de Lange Riet 2 in Urk en duurt anderhalf uur. Entreekosten zijn een tientje per persoon. Het schoolgebouw van ROC Friese Poort is vanaf 19.15 uur open.
Aanmeldingen graag via Pieter Leen Bos (plbos@rocfriesepoort.nl) of telefoonnummer (06-128 70011). Er is ruimte voor maximaal honderd bezoekers. Vol is vol.

Medische zorg aan boord

Op vrijdagmiddag 26 mei organiseert ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen in samenwerking met Shipcenter Urk en Klaas Mars een gratis kennissessie Medische zorg aan boord. Tijdens deze bijeenkomst wordt kennis gemaakt met reanimatie, het gebruik van AED en zuurstof en wordt uitleg gegeven over medicijnen op de schepen. De sessie duurt van 13.30 tot 16.30 uur. De inloop is vrij.