Tonijn was de Vis van de Maand in november 2016. Voor december is de sint-jakobsschelp Vis van de Maand.
Tonijn was de Vis van de Maand in november 2016. Voor december is de sint-jakobsschelp Vis van de Maand.

Kalender 2017 met Noordzeevis

Algemeen

SCHEVENINGEN – Een kalender Vis van de Maand 2017, het decembernummer van Visculinair en deelname aan het event All you need is Food en het Voedseleducatieplatform. Een greep uit de bezigheden van het Nederlands Visbureau in deze laatste maanden van het jaar.

Voor de kalender ‘Vis van de Maand’ 2017 is gekozen voor het thema ‘Een Noordzee vol vis’. De kalender is te bestellen via de webshop www.webshop-visbureau.nl. Het is ook mogelijk om de kalender te bestellen met de eigen bedrijfsgegevens erop, bij een bestelling vanaf 250 stuks. Ook te bestellen, voor slechts 0,25 euro per stuk (bestellingen per honderd stuks), het feestelijke decembernummer van Visculinair.

Speciaal voor kinderen van de bovenbouw in het lager onderwijs (7-11 jaar) is een nieuw ‘Monsterboekje’ gemaakt, met informatie over vis en de vissector, raadseltjes en plaatjes. Ondernemers uit de vissector die een groep kinderen ontvangen kunnen dit boekje gebruiken voor een interactief programma. Het boekje kost 0,50 euro, exclusief verzendkosten.

Het event All you need is Food werd vorige week vrijdag en zaterdag georganiseerd in de voormalige Verkadefabriek in Zaanstad. Het Nederlands Visbureau was aanwezig met een informatiestand en organiseerde vis-workshops, verzorgd door een visvakdocent.

Sinds dit jaar is het Visbureau partner van het Voedseleducatieplatform. Dit platform biedt een lesprogramma voor basisscholen waarin kinderen meer leren over de herkomst, smaak en achtergronden van de basisproductgroepen uit de schijf van 5, zoals groenten en fruit, zuivel, brood en natuurlijk vis. Het programma bestaat uit smaaklessen en smaakmissies. De Smaaklessen bestaan al een paar jaar en vis heeft hier een vaste plaats in.

Deze maand is een nieuwe missie gelanceerd waarin eiwitrijke producten centraal staan. Natuurlijk komt hier vis als belangrijke eiwitbron in voor. Het productieproces van schip tot schap wordt besproken en klassen kunnen zelf een excursie organiseren of een vishandel als gastspreker in de klas benaderen. Wie zich op wil geven als excursielocatie of gastspreker kan contact opnemen met het Nederlands Visbureau.

Ondertussen gaan de ‘gewone’ campagnes gewoon door. Tonijn is de Vis van de Maand november, voor december wordt de sint-jakobsschelp extra belicht. Visdetaillisten kunnen inhaken bij Vis van de Maand door onder meer op de eigen website een link te plaatsen naar visrecepten.nl, te verwijzen naar de Twitter- en de Facebook-pagina van visrecepten.nl en fotomateriaal te gebruiken van de beeldbank van het Nederlands Visbureau op flickr.nl.

!