Jubilaris Wim Harteveld (25 jaar bij de zaak) ziet de omzet van de Scheveningse visafslag stijgen.
Jubilaris Wim Harteveld (25 jaar bij de zaak) ziet de omzet van de Scheveningse visafslag stijgen.

Oudgedienden Scheveningse haven

Algemeen

SCHEVENINGEN – Twee jubilarissen en een oudgediende die al bijna vijftig jaar in de vis zit. Drie trouwe werknemers rondom de Scheveningse haven in het zonnetje.

Locatiemanager Wim Harteveld (46) heeft er inmiddels 25 jaar bij de visafslag van Scheveningen opzitten. In al die jaren heeft hij de omzetten van de UFA-vestiging, met uitzondering van een enkele dip, geleidelijk aan zien stijgen. Vorig jaar kon er zelfs een recordomzet van ruim 28 miljoen euro bijgeschreven worden.

Harteveld komt uit een Schevenings vissersgezin. Zijn grootvader van moederskant, Krijn Pronk, voer zijn leven lang op loggers en trawlers, en hij heeft zelf ook nog enige tijd op de kotter gevaren. Het werk op zee is hem dus niet onbekend. Directeur Johan van Nieuwenhuizen zette Wim recentelijk in het zonnetje en noemde hem ‘de juiste man op de juiste plaats’. Ook Anton Dekker, de vlootmanager van Jaczon, sprak lovende woorden tijdens een door UFA aangeboden receptie. ,,Harteveld kent de belangen van de aanvoerder, daar hoeven we niet aan te twijfelen. Wij stellen het in elk geval erg op prijs’’, aldus Dekker.

Prenter
Wim de Jong 25 jaar bij W.G. den Heijer & Zonen.Katwijker Wim de Jong (45) vierde bij aanvang van het nieuwe jaar een klein feestje in de kantine van de Scheveningse visafslag. Dat werd hem aangeboden door zijn werkgever, garnalen- en visgroothandel W.G. den Heijer & Zonen.

,,Toen Wim bij ons begon, verkochten we 50 dozen met verse Noorse zalm. Anno 2016 gaan er twee trailers elke week de deur uit’’, aldus directeur Gerard den Heijer tijdens de receptie.

Den Heijer sprak vol lof over zijn visinkoper, en dat terwijl De Jong aanvankelijk andere plannen had. Zijn vader was als vishandelaar weliswaar klant bij Den Heijer, maar zelf bezocht zoon Wim de visserijschool in Katwijk om visserman te worden. De Jong ging in de vakanties als prenter mee op de KW 88 en als stagiair op de ‘Koningin Juliana’, en heeft uiteindelijk het SW5-diploma ook gehaald.

Uiteindelijk zag hij het toch niet zitten op zee en startte De Jong bij een horecaleverancier op het Katwijkse industrieterrein ’t Heen. Na krap een jaar klopte hij aan bij Den Heijer in Scheveningen. Na vijfentwintig jaar voelt Wim de Jong zich bij de Scheveningse groothandel nog steeds in zijn element.

Rokerij
Hans Spaans zit al bijna 50 jaar in de vis, en 46 jaar daarvan in de rokerij.Vrijwel iedereen rond de Scheveningse haven kent Hans Spaans (64). Omdat hij hier al zo’n vijftig jaar rondloopt kan dat ook niet anders.

Spaans begon op jonge leeftijd in de visserij, maar koos al snel voor een baan aan de wal. Het werd de rokerij van Henk Kraan. ,,Dat betekende meestal vroeg beginnen, want ’s ochtends moest de gerookte paling gereed gemaakt worden voor distributie. Op zaterdag werd er ook altijd gewerkt. Dat was vaak van vijf uur tot tien of elf uur’’, aldus Spaans.

Spaans is 28 jaar werkzaam geweest bij Kraan. Toen de rokerij in andere handen overging, stapte Spaans over naar VakVis. Dat was echter van korte duur. Inmiddels werkt hij alweer ruim 18 jaar bij Rokerij C.A. Roeleveld & Zonen.