u2018De Kikkenu2019 visten sinds 2002 met de 30 meter lange BRU 32 uit 1923 op de verwaterpercelen bij Bruinisse. Daarvoor was het vaartuig eigendom van de (inmiddels overleden)  markante mosselkweker Stoffel Jumelet.
u2018De Kikkenu2019 visten sinds 2002 met de 30 meter lange BRU 32 uit 1923 op de verwaterpercelen bij Bruinisse. Daarvoor was het vaartuig eigendom van de (inmiddels overleden) markante mosselkweker Stoffel Jumelet.

Mosselvaartuig wordt zeewiervisser

Algemeen

BRUINISSE/YERSEKE - Zeewierhandelaar Jan Kruijsse uit Yerseke heeft de ‘walvisser’ BRU 32 van mosselhandel Kik in Bruinisse aangekocht. Kruijsse gaat deze vroegere BRU 43 inzetten voor de zeewiervisserij op de vrije gronden in de Oosterschelde.

De provincie Zeeland verstrekte de voormalige mechanische kokkelvisser uit Yerseke een vergunning om met twee stalen frames op zeewier te vissen. De frames (op wieltjes) hebben afmetingen van 3,80 x 0,75 x 0,70 meter. De frames werden eerder uitgetest met de OD 2 van Jan Luime.

De Zeeuwse Zeewierhandel bestaat inmiddels drie jaar. Nadat het bedrijf drie jaar handmatig actief is geweest heeft de provincie Zeeland een visvergunning voor mechanische bodemvisserij verleend. Het Zeeuwse zeewier is volgens Kruijsse erg gezond en wordt afgezet aan horeca- en dierenvoedingsbedrijven. Kruijsse heeft een registratienummer met de lettertekens YE aangevraagd.

De neven Gerrit en Gert Kik besloten het vaartuig te verkopen omdat ze het na 45 jaar met de hele familie op markten te hebben gestaan niet meer zagen zitten om daarmee door te gaan. ,,Onze familie is kleiner geworden.

Bovendien kun je mossels tegenwoordig overal voor dumpprijzen kopen.’’, motiveert Gerrit Kik hun besluit. Twee zussen van Gert Kik zien de marktverkoop nog wel zitten. Zij staan op dinsdag, vrijdag en zaterdag met kwaliteitsmosselen van Viskwekerij Neeltje Jans op markten in Den Haag en Rotterdam. De huurrechten van de verwaterpercelen Mastgat 8 en Mastgat 8A en de ligplaats van de BRU 32 plus de verwerkingsmachines zijn overgenomen door De Zeeuwse Mossel in Bruinisse.