In de kombuis van de ZK 87. Schipper Tamme en Diederik Bolt met in het midden stagiair Morten Christensen uit Esbjerg.
In de kombuis van de ZK 87. Schipper Tamme en Diederik Bolt met in het midden stagiair Morten Christensen uit Esbjerg.

‘Wij blijven ‘t liefst in de Sylt’

Algemeen

URK/THYBORØN – De ZK 87 ‘Pieternelle Helena’ kan er weer tegenaan. De Zoutkamper Eurokotter heeft voor een grote revisiebeurt onder supervisie van Hoekman Shipbuilding bijn twee maanden in de Urker haven doorgebracht.

Schipper Tamme Egbert Bolt, vader Diederik en de Deense stagiair Morten Christensen zijn bijkans alle dagen aan boord. Ook de laatste zaterdag vooraf aan het proefdraaien. De Eurokotter wordt weer klaargemaakt voor de garnalenvisserij. ,,Garnalenvisserij is voor ons toch het rendabelst, ook omdat je dan met minder bemanning toe kan. Alleen afgelopen zomer hebben we op schol gevist, met wijde zakken, ook in het Skagerrak’’, vertelt schipper Bolt in de vernieuwde kombuis.

De garnalenvisserij vindt hoofdzakelijk voor de kust van Hvide Sande tot Büsum plaats. Op de Nederlandse kust komt de ZK 87 niet veel. Dat is logistiek niet handig, want Bolt woont in de Deense vissersplaats Thyborøn. ,,Wij blijven het liefst in de Sylt.’’

Half oktober kwam de ZK 87 naar Urk, vorige week werd er proefgevaren. In de tussentijd heeft Hoekman de hoofdmotor en de tandwielkast eruit gehaald en weer teruggezet. De Cat-hoofdmotor is na 70.000 draaiuren op transport gegaan naar Papendrecht voor een grote overhaalbeurt bij Pon Power.

Cooltech slurryijsmachine in het vernieuwde visruim.Echt bijzonder is het verhaal van de Masson-keerkoppeling, vindt ook leverancier ADS van Stigt in Gorinchem. Die tandwielkast bevalt Bolt zo goed dat deze is gereviseerd en na 120.000 draaiuren weer als nieuw is teruggeplaatst.

Bolt is dik tevreden over alle toeleveranciers, tot de interieurinrichters van Brouwer toe. Hij noemt schoonmaakbedrijf Van Slooten, dat de machinekamer onder handen nam. Coenen zette de machinekamer en de kotter buitenom in de verf. Gieken en visruimluik werden gestraald door Straalbedrijf Flevoland.

Hoekman vernieuwde het lenssysteem. Alle visblokken werden overhaald. Het visruim werd opnieuw gepolyesterd door de timmerlieden van Post, die eveneens de kombuis en douche vernieuwden, samen met loodgieker Sjaak de Boer. Piet Brouwer zorgde voor de elektrotechniek.

De VCU zorgde voor nieuwe koeling in het visruim (van de Italiaanse fabrikant Zanotti) en installeerde een Cooltech-slurryijsmachine. Net als eerder op de TX 65 is deze installatie uitgerust met een automatisch zoutdoseer- en desinfecteersysteem. Tevens werd door de VCU de opvoerband gereviseerd.

De ZK 87 werd in 1992 gebouwd bij Van der Werff & Visser en Welgelegen, en behoort voor onderhoud tot de vaste klantenkring op Urk. Tamme kwam in 1998 vast aan boord, toen hij al in Denemarken woonde en getrouwd was. Voorheen voer Tamme onder andere op de Deense bokker L 76 en bij oom Harry op de L 425 (in 2001 gezonken).

Vorig jaar kreeg de ZK 87 ‘Klazina’ een nieuwe naam: ‘Pieternelle Helena’, genoemd naar moeder Nellie Bolt. Vader Diederik (volgende week hoopt hij 70 jaar te worden) gaat af en toe nog een weekje mee en draagt ook zorg voor de netten. ,,Ik kan niet stilzitten’’, zegt Bolt senior.

keerkoppeling type MM W6000 RCAGORINCHEM - Service-manager Wouter Groenendijk: ,,ADS van STIGT heeft van de familie Bolt opdracht gekregen om de keerkoppeling type MM W6000 RCA te reviseren na een inmiddels indrukwekkende staat van dienst. Sinds de inbedrijfstelling in 1992 heeft de Masson Marine keerkoppeling 120.000 draaiuren gemaakt. Het spreekt voor zich dat de geadviseerde standtijd daarmee ruim is overschreden. De installatie heeft al die tijd zonder noemenswaardige problemen gedraaid en alhoewel hoge urenstanden voor Masson Marine niet ongebruikelijk zijn, is dit toch wel een opmerkelijk voorbeeld. Na demontage van de keerkoppeling en uitgebreide inspectie van de onderdelen, bleek de tandwielkast in dusdanige conditie te zijn dat revisie zeker lonend was.’’

!