De drie zussen van Jochem Nentjes houden de u2018Dubbele Senioru2019 ten doop.
De drie zussen van Jochem Nentjes houden de u2018Dubbele Senioru2019 ten doop.

Z 181 ‘Dubbele Senior’ gedoopt

Algemeen

URK – De zussen Co, Hennie en Grietje hielden zaterdagmorgen in de Urker haven de Z 181 ten doop. De Belgische kotter is vernoemd naar hun vader, wijlen Dubbele Nentjes.

Afgelopen najaar namen Jochem en zoon Johannes Nentjes samen met compagnon Pieter Post de Z 738 uit een faillissement over, de kotter lag toen al enkele maanden in de Urker haven. ,,We zochten een jonger, moderner en wat groter schip’’, zegt Jochem Nentjes over de aankoop door de families Nentjes en Post.

Het Belgische vaartuig is de afgelopen maanden onder regie van Noordover ingericht voor de kreeftjes- en platvisvisserij. Kreeftjes vormen de hoofdmoot voor de families Nentjes en Post, maar er wordt nu gestart met de sumwings. Pieter Post  (38) wordt schipper.

De Z 181 is in 2002 als  Z 738 afgebouwd bij Welgelegen Lauwersoog. Eind 2011 werd de kotter in Franeker met ruim vijf meter verlengd tot krap 28 meter en begin 2012 in Den Oever met een opvallende ‘toren’ aan dek omgebouwd voor de flyshootvisserij. Na brand werd het achterschip vorig jaar volledig vernieuwd. ,,Dit schip is als nieuw.’’

Johannes Nentjes, vader Jochem Nentjes en schipper Pieter Post aan dek van de Z 181.Vijf jaar terug begon Nentjes met de Z 468 voor zichzelf, samen met Albert Holtland als compagnon. De Z 468 vist vrijwel continu, op kreeftjes en in het najaar op garnalen. Jochem is schipper, samen met Tiemen Klaas Wezelman. De langoustines en vis worden standaard verkocht in Oostende.

Aan de verbouwing van de Z 181 is meegewerkt door met name Noordover (onder andere nieuwe mast, nieuwe stortbakken), L. Post & Zonen (nieuw dek, nieuw visruim), VCU (tuigage), DTM (elektrisch) en Couperus (hydrauliek/twinriglier).