Uitzet van pootaal op het Alkmaardermeer. Rechts directeur Koen Dil van Dilvis-Palingshop.nl.
Uitzet van pootaal op het Alkmaardermeer. Rechts directeur Koen Dil van Dilvis-Palingshop.nl.

Met oog op toekomstige duurzame palingvisserij

Algemeen

AKERSLOOT – Afgelopen maandag zijn door Dilvis & Palingshop.nl uit Akersloot 10.000 pootaaltjes uitgezet in het Alkmaardermeer, het Kerkermeer en de Limmerpolder.

Visserijbedrijf en groothandel Dilvis is vooral bekend van snoekbaars. In het verleden is echter heel veel op paling gevist. Voormalig directeur Hein Dil (de vierde generatie sinds 1884) heeft zich de laatste twintig jaar vooral toegelegd op snoekbaars, zoon en nieuwe directeur Koen Dil (29) wil naast de snoekbaars ook de paling weer meer aandacht geven. Koen Dil is ook de ontwikkelaar van de webshop Palingshop.nl.

Dilvis is aangesloten bij DUPAN (Duurzaam Paling Fonds) en is tevens in bezit van een duurzaamheidscertificaat van de Sustainable Eel Group. In juni 2013 werd al glasaal uitgezet in het Alkmaardermeer. Afgelopen maandagmiddag werden de aaltjes uit een twintigral tonnen uitgezet in de diverse wateren. Volgend jaar wil Dilvis weer aan uitzet doen. Het gaat om open water, dus als de aal geslachtsrijp wordt kan ze uittrekken en voor nageslacht zorgen.

Koen Dil: ,,Drie jaar achter elkaar uitzetten. Wij zien het als een langetermijninvestering, in een duurzame aalstand, maar ook in duurzame palingvisserij door ons bedrijf.’’