Mosselvloot knoopt vast bij werven
Mosselvloot knoopt vast bij werven

Activiteiten in het stille seizoen

Algemeen

BRUINISSE/STELLENDAM/YERSEKE – Zoals gebruikelijk benutten de Zeeuwse mosselkwekers de wintermaanden voor onderhoud en reparaties aan boord. Hoewel er door de diverse scheepswerven geen bijzonder grote verbouwingen zijn genoteerd worden her en der wel wat moderniseringen uitgevoerd. Bij Scheepswerf Van Os in Yerseke bijvoorbeeld wordt de ZZ 10 voorzien van een breedzetinstallatie. Deze aanpassing gebeurt in samenwerking met Sea & Shore. De YE 86 ligt naast de ZZ 10 (zie foto boven) voor het aanbrengen van nieuwe spoelleidingen (PE). Aan de overkant van de Koningin Julianahaven verblijft de Eurokotter YE 76 in afwachting van een nieuwe Scania-hoofdmotor (D13). Deze krachtbron wordt volgens planning volgende week (via de testbank bij Sandfirden Technics in Den Oever) afgeleverd en door Ab van Koeveringe uit Yerseke ingebouwd. De Scania komt op een plek van een Mitsubishi uit 1989 te staan. Rechtsboven op deze foto liggen de plaatselijke bunkerschepen en de mosselkotters YE 72 (die te koop is) en YE 87 afgemeerd.

Mosselvloot knoopt vast bij wervenIn de reparatiehaven van Bruinisse verbleven deze week de toekomstige YE 72 (nu nog met het nummer BRU 19), de BRU 14 en de BRU 36 voor onderhoud. Op de helling bij Van Duivendijk stond de BRU 24 voor een onderwaterschipbehandeling en plaatsing van een nieuwe pomp-liermotor door Padmos.

Het personeel van Maaskant Shipyards in Stellendam begroette mosselmakkers uit de drie verschillende Zeeuwse havens voor de deur. Na de BRU 50 (onderhoud, revisie lier, verlenging gieken en straalwerk) knoopten de YE 83 vast (nieuw tussenstuk in mast en nieuwe lummels), de ZZ 3 (twee nieuwe voortstuwingsmotoren  Caterpillar C18 van Pon Power, twee Reintjes keerkoppelingen, beunkoelers en uitlaten met cowl-dempers van Blokland) en de ZZ 6 (reparatie stuurmachine, nieuwe mast en lummels). Op de foto bij Maaskant zijn verder de ‘Delta’ van Rijkswaterstaat en de Eurokotter Z 525 te zien.