De Marne benoemt aanjager visserij

Algemeen

LAUWERSOOG - Om de visserijbranche te stimuleren en te innoveren heeft de gemeente De Marne voormalig gedeputeerde Douwe Hollenga per 15 februari aangesteld als aanjager visserij op Lauwersoog.

Wethouder Harm Evert Waalkens van De Marne lanceerde het idee voor een aanjager en tevens vertrouwenspersoon voor de visserij vorig jaar. Daarvoor is Europese subsidie aangevraagd en toegezegd. Hollenga krijgt als aanjager de opdracht om vissers te ondersteunen bij het opstellen van een agenda voor de ontwikkeling en innovatie van de visserijsector op Lauwersoog, en ook om de dialoog tussen vissers en overheid te stimuleren. Waalkens sprak vorig jaar tijdens de jaarvergadering van vissersvereniging Hulp in Nood over het dichten van een kloof, en ook het ondersteunen van vissers om in te spelen op veranderende marktomstandigheden en milieuwetgeving.

De benoeming van Hollenga is geen verrassing. Hollenga is consultant op het gebied van landbouw, visserij en natuur, en de afgelopen jaren nadrukkelijk aanwezig in de regio Lauwersoog. Hij heeft ruime ervaring opgedaan bij LTO Noord en als gedeputeerde bij de provincie Groningen. Zelf zegt hij over de nieuwe functie: ,,Met dit project krijgen de vissers de kans om in te spelen op veranderingen en om innovatie op te pakken. Ook hoop ik een brug te slaan tussen de vissers en de overheid. Zodat hun belangen goed worden meegewogen bij alle ontwikkelingen, zowel in Lauwersoog als op zee.” Het aanstellen van de aanjager visserij is een van de drie projecten waarmee de gemeente De Marne de visserij wil stimuleren. De andere zijn: een onderzoek hoe de haven kan voldoen aan de eisen die de hedendaagse visserij stelt, en een onderzoek naar succesvolle combinaties tussen toerisme en visserij. Deze projecten worden gefinancierd uit Europese subsidies (Interregio, North Sea Fish programma).

Douwe Hollenga stond aan de basis van de ‘Brede visie op duurzame visserij in de Waddenzee’ (zomer 2010) en was lid van de Commissie Toekomst Binnenvisserij (Cie. Remkes). Deze commissie heeft in december vorig jaar aan het ministerie van EZ ook advies uitgebracht over een toekomstperspectief voor de wadden- en garnalenvisserij.