De Oesterij: nieuwe parel aan Oosterschelde

Algemeen

YERSEKE - Laat de Oesterij voor anderen een voorbeeld zijn van hoe Yerseke zich verder op de kaart kan zetten als ‘De Parel aan de Oosterschelde’: het centrum voor de schaal- en schelpdiercultuur in Zeeland, en ver daarbuiten. Dat zei de Zeeuwse provinciecommissaris Karla Peijs vorige week woensdagmiddag bij de officiële opening van oesterkwekerij en proeverij ‘De Oesterij’ van Jean Dhooge in Yerseke.

De Zeeuwse provinciecommissaris Karla Peijs completeerde de opening van de Oesterproeverij met het nuttigen van Zeeuwse oesters. Links van haar: burgemeester Jan Huisman en rechts Jean Dhooge. Niet zichtbaar op de foto links is wethouder Hans de Kunder. Foto: Henk de WeeYerseke is met de ingebruikname van de vernieuwde oesterputten, inclusief proeverij en verkoop voor schelpdieren en ruimtes voor educatieve invulling een aanwinst rijker, stelde Peijs, met de wens dat meerdere ondernemers aan de Havendijk met dergelijke initiatieven zullen volgen. Inclusief het bezoekerscentrum langs de zeedijk is de Oesterij een toeristische attractie waar een aantal bijzondere en voor Yerseke typerende kenmerken van een vissersdorp bij  elkaar komen; cultuurhistorie, de schaal- en schelpdiersector en het toerisme.

De oesterputten zijn voor Nederland een uniek cultuurhistorisch object. Want Zeeland in het algemeen en Yerseke in het bijzonder hebben iets dat exclusief is in Europa: een combinatie van mossel- en oestercultuur, karakteristieke oesterputten, een honderden meters lange zoutwaterleiding en de grootste schelpdierhandelaren van Europa.

,,Het spreekt voor zich dat we er gezamenlijk zorg voor moeten dragen dat dit stukje cultuurhistorie in stand blijft’’, aldus mevrouw Peijs. Met gezamenlijk doelde zij op de plaatselijke ondernemers, de provincie en niet in de laatste plaats de gemeente Reimerswaal.

Wethouder Hans de Kunder stak ook niet onder stoelen of banken dat de gemeente het toeristisch medegebruik van de historische oesterputten toejuicht. Hij prees vader Johnny Dhooge (YE 30) en zoon Jean dan ook in het bijzonder voor hun voortvarend ondernemerschap. De combinatie van het Natura 2000-gebied de Oosterschelde, de moderne schaal- en schelpdierenbedrijven aan de Korringaweg, de wetenschappelijke instituten IMARES en NIOZ, de havens en niet in de laatste plaats de authentieke oesterputten vormen volgens hem een unieke mix. ,,Een mix die kansen biedt voor een verdere ontwikkeling van Yerseke, zeker ook in toeristisch opzicht.’’