WNF wil einde aan ‘wildwest’

Algemeen

UTRECHT - Geholpen door brandstofsubsidies en visserijovereenkomsten met ontwikkelingslanden passen rederijen de ‘tactiek van de verschroeide aarde’ toe buiten Europa en omzeilen ze Europese regelgeving voor verantwoorde visserij. Het WNF wil dat de Europese politiek een stokje voor die wildwest-visserijen steekt. Greenpeace legde afgelopen dinsdag alvast de diepvrieshektrawler ROS 171 aan de ketting.

Dinsdag laat in de middag legde Greenpeace een kabel om de ROS 171 in de Vissershaven van IJmuiden. De actie werd na middernacht beëindigd, maar de kabel bleef wel op z’n plaats.Forse taal van het Wereldnatuurfonds. Het rapport ‘Expansie van Europese en niet-Europese vloot op de wereldzee van 1950 tot heden’ van de University of British Columbia in Canada en opgesteld in opdracht van het WNF schetst op een interactieve wereldkaart hoe sterk de impact van visserij wereldwijd is toegenomen na 1980 en hoe de vloten steeds verdere uithoeken van de oceanen opzoeken (http://wwf.ixtract.de).

De onderzoekers wijzen drie oorzaken aan voor die expansie. In de eerste plaats sluiten grote visserijbedrijven overeenkomsten met ontwikkelingslanden om voor hun kust te vissen. Daarnaast onttrekken rederijen zich aan Europese regelgeving door onder een niet-Europese vlag te varen. Tenslotte profiteren schepen van brandstofsubsidies, waardoor ze verder en langer kunnen varen.

De EU werkt momenteel aan de herziening van het visserijbeleid. Het WNF roept de lidstaten op om daarin vast te leggen dat hun visserijvloten voortaan altijd aan de EU-regels zijn gebonden, waar ter wereld zij ook vissen. ,,Om plundering van visgronden in te dammen moet Europa in internationale visserij-organen krachtiger inzetten op duurzaam beheer van visbestanden. Dat is ook in het belang van grote visserijlanden als Rusland, China en Japan. In de Regional Fisheries Management Organisations (RFMO’s) toont de EU te weinig ambitie voor een duurzamere visserij.’’ Verder vraagt WNF aan de EU om het budget voor visserij in verre wateren van 1 miljard euro absoluut niet in te zetten voor schadelijke vistechnieken.

Het Nederlandse kabinet heeft zich er eerder voor uitgesproken om verantwoorde visserij ook buiten de EU de norm te laten zijn. Nederland kan daardoor volgens het WNF een belangrijke rol spelen in een duurzamere Europese vissersvloot. ,,Het is hoog tijd dat Europa zich verantwoordelijk voelt voor haar vloot buiten Europese wateren. De meeste vloten vissen achteloos visgronden leeg, zonder achterom kijken. Er zijn gelukkig ook enkele initiatieven van Nederlandse rederijen om buiten Europese wateren tot duurzame visserij te komen. Dergelijke positieve uitzonderingen moeten snel de norm worden in Europa’’, stelt Carel Drijver, Hoofd Oceanen en Kusten van het WNF.

Greenpeace
De visserij in de zuidelijke Pacific door Nederlandse trawlers is volgens Greenpeace duidelijk geen positieve uitzondering. Afgelopen dinsdagmiddag legden actievoerders van Greenpeace in de haven van IJmuiden een kabel om de ROS 171 ‘Maartje Theadora’ heen. Greenpeace in een persbericht: ,,Vorige week bleek uit onderzoek van ICIJ, een samenwerkingsverband van internationale onderzoeksjournalisten, dat door toedoen van de varende visfabrieken de horsmakreel in de zuidelijke Stille Oceaan vrijwel volledig is verdwenen. De ‘Maartje Theadora’ is de afgelopen vijf jaar veelvuldig in de Stille Oceaan geweest en heeft zo aan de plundering van de horsmakreel meegewerkt.’’ Greenpeace schaart zich achter het WNF met een oproep aan Bleker het teveel aan schepen aan te pakken.

De PvdD heeft per direct een debat aangevraagd over de kwestie, voor het Algemeen Overleg van 15 februari. Volgens Esther Ouwehand van de PvdD wil de Kamer daar ‘maximaal 1 uur’ voor uittrekken.