Drukte aan boord van de NG 12 (ex-UK 225) op de openingsdag als toeristenkotter.
Drukte aan boord van de NG 12 (ex-UK 225) op de openingsdag als toeristenkotter.

Publiek deelgenoot Noordzeevisserij maken

Algemeen

URK – De Stichting Urk Promotie had een publiekskotter in de Urker haven op het verlanglijstje staan. Zaterdag brandde burgemeester Jaap Kroon een touwtje door als teken dat de Noordzeekotter NG 12 ´Prins Maurits´ van de gebroeders Van Slooten geopend is voor publiek. De Duits/Urker vlagkotter is tot eind augustus te bezichtigen. Afgelopen week was al volgeboekt door scholen uit de regio die aan boord een rondleiding krijgen.

Twee jaar terug was de NG 12 ook open voor publiek. Toen voor eigen rekening. Nu is er een subsidieproject van gemaakt en het geheel professioneel aangepakt. Onder het motto ´Beleef het vissen´ wordt het publiek aan boord deelgenoot gemaakt van de Noordzeevisserij en een kijkje gegeven in een vissermansleven. In het visruim is een filmzaal. Er staan ook beeldschermen in de kombuis, de brug en onder de bak. De schippershut is een exclusieve overnachtingsfaciliteit.

Een aantal collega´s ligt voor de kant vanwege lage visprijzen, matige tongvangsten en hoge gasolieprijzen. Want met name de Duitse vlagkotters hebben het zwaar. De gebroeders Van Slooten hebben hun Duitse quotum voor acht maanden in de eerste vier maanden kunnen opvissen.

Firmant Simon van Slooten (rechts) geeft burgemeester Jaap Kroon tekst en uitleg.Rederijdirecteur Freek van Slooten (samen met Simon de komende maanden afwisselend schipper op de UK 227 van de rederij) sprak in een openingswoord dat de NG 12 twintig jaar terug in een hoogtijperiode voor de Urker vloot als UK 225 in de vaart is gekomen. De vloot met UK op de kop is in de tussentijd gehalveerd. De toeristenindustrie wordt als een nieuwe uitdaging gezien. Daarbij hoopt Van Slooten dat publiek betrokken wordt op het topproduct dat de Noordzeevisser voor de eigen kust uit het water haalt en aanvoert.

Burgemeester Jaap Kroon prijst de ondernemersgeest van de vissersfamilie om nieuwe wegen te zoeken. Hij sprak de wens uit dat velen kennis zullen nemen van de visserij aan boord en zullen ervaren dat het (h)eerlijke Noordzeeproduct van dichtbij totaal iets anders is dan kweekvis van ver weg.