Auke (links) en Klaas Wouda runnen naast het IJsselmeervisserijbedrijf ST 21 de Staverse visafslag en sinds  dit jaar ook de viswinkel u00b4De Vissershavenu00b4 in de visafslag.
Auke (links) en Klaas Wouda runnen naast het IJsselmeervisserijbedrijf ST 21 de Staverse visafslag en sinds dit jaar ook de viswinkel u00b4De Vissershavenu00b4 in de visafslag.

´We geven niet op´

Algemeen

STAVOREN – De Staverse visafslag heeft er een andere bestemming bijgekregen. De IJsselmeervissers Auke en Klaas Wouda (ST 21) zijn er een viswinkel en -eetgelegenheid in gestart.

Het is vrijdag en zaterdag gezellig druk op de kop van de Staverse haven. Na de opening van de tweejaarlijkse visserijdagen op vrijdagmiddag dromt het publiek samen voor de deur van de visafslag. Veilingmeester Frans Zwaan gaat mondeling gerookte paling verkopen.

De Vissershaven
Visafslag Stavoren is twee jaar terug overgenomen door de gebroeders Wouda. Naast het visserijbedrijf op het IJsselmeer houden ze sindsdien ook de veiling draaiende. Kopers komen er echter nauwelijks, de verkoop vindt telefonisch plaats en de vis of paling wordt op bestemming gebracht.

De Friese cabaretier Teake van der Meer spreekt bij de opening van de visserijdagen ´majesteit´ Anna Visser aan. Rechts het vrouwtje van Stavoren en hofdame Maria Wouda.Toen vorig jaar duidelijk werd dat er een vangstverbod kwam in de belangrijkste maanden van de schieraalvisserij, staken de Wouda´s de hoofden bij elkaar. Een vangstverbod van drie maanden in het najaar kan hun halve jaarbesomming schelen.

,,We moesten er wat bij doen´´, vertelt Klaas Wouda. En dus werd besloten de visafslag te verbouwen tot een viswinkel met terras en horeca. In eigen beheer, met behulp van familie. De visafslag moest een stuk worden ingekort, de klok werd naar voren verplaatst en de kopersbanken sneuvelden.

Afgelopen voorjaar ging vishandel ´De Vissershaven´ los. De viswinkel wordt gerund door de echtgenotes Hetty en Ellie. Klaas concentreert zich op de visserij, Auke doet er de handel bij. Laatstgenoemde heeft horecaervaring, want ooit runde de familie Wouda een eigen visrestaurant.

Milieuterroristen
Stevige protestleuzen naar de groenen vanaf de garnalenkotter ST 21 en de vissersboxen aan de haven. ,,Maar we geven de moed niet op´´, zeggen schipper Pieter en zoon Peke Wouda.De ST 21 is de vorige dag binnengekomen vanuit Lelystad. De laatste weken wordt op het Markermeer op snoekbaars gevist. Na een mindere seizoensstart neemt de snoekbaarsvisserij nu toe. De palingvisserij startte na de koude winter laat, maar het lijkt nu toch geen verkeerd jaar te worden voor de IJsselmeervissers.

Dat is ook het oordeel van Haiko Bootsma van de WON 32/38. Hij zegt erbij dat zij vorig jaar goed gecompenseerd zijn door de overheid voor het vangstverbod. ,,Dat moet ik eerlijk zeggen, maar we zouden liever blijven vissen´´, aldus Bootsma. Voor komend najaar heeft de Makkumer ontheffing om met aangepaste fuiken op wolhandkrab te kunnen blijven vissen.

De Makkumer vissers versterken tijdens de visserijdagen hun collega´s in Stavoren. Er wordt ruimte gereserveerd voor de WON 77 en WON 43. Als de WON 32 de haven binnenloopt en naast de garnalenkotter ST 20 afmeert, is schipper Pieter Wouda er snel bij. Want hij is in protest en het is niet de bedoeling dat de leus op zijn spandoek onzichtbaar wordt: Straks geen visserman die meer vist, dankzij de milieuterrorist.

Veel belangstelling voor publieke veiling van gerookte paling.De oudste van de gebroeders Wouda is de verhalen over bodemberoering en gesloten gebieden meer dan zat. ,,Met de milieuterrorist aan het stuur, slaat de garnalenvisser zijn laatste uur´´, luidt de tekst van nog een spandoek in de mast van zijn kotter. Op het dak van de vissersloodsen staat in koeienletters een vergelijkbare tekst. De ST 20 is gister binnengekomen. Afgelopen week is boven de Afsluitdijk gevist. De vangst was rijk: 6,5 ton. Maar het ziftselpercentage voor de Wadvissers komt boven de MSC-norm van vijftien procent uit. ,,Altijd lastig in augustus.´´

Dan toeteren alle scheepshoornen. De jol met visserijkoningin Anna Visser, haar hofdame Maria Wouda en het vrouwtje van Stavoren aan boord meert af. Visser roept LNV op om ´samen te delen´, ofwel ruimte te houden voor de visserij. Jongedame Wouda is de oudste dochter van Pieter van de ST 20. ,,We geven de moed niet op´´, zegt pa Wouda, als hij zoon Peke opdracht geeft het spandoek nog wat strakker op te hangen. De 17-jarige Peke zit in Urk op de visserijschool en daar ook in de kost.

De ST 8 heeft vrijdagmorgen nog snoekbaarsnetten op het Markermeer gehaald. In de mast hangt een tekst met de vraag of de visserijdagen van 2010 misschien de laatste zullen zijn. Het publiek moet worden wakker geschud. Teake van der Meer wenst bij de opening van het tweedaagse visserijfeest de Staverse visserlui een hart onder de riem te steken. ,,Kop op, blijft trots´´, aldus de Friese cabaretier.

Lekkere schol
,,We moeten de schol wel even lekker doorbakken, ja toch! Want we kunnen geen slechte recensie gebruiken´´, zeggen de dames van het bakteam op de plaats van de leugenbank tegen de rij wachtenden voor een dikke panklare zomerschol. Geen zorgen. De schol is prima. ,,Oe, wat is dat lekker va!´´