Lenger werkt aan MSC-visserij op venusschelp

Algemeen

YERSEKE/AMSTERDAM/NOUADHIBOU – De vergunningen zijn rond, een verwerkingsfabriek wordt ingericht en eind dit jaar gaat de WR 74 ´Vanquish´ van Simon Lenger in de wateren van Mauritanië op venusschelpen vissen. Zeer tegen de zin van milieuorganisatie Greenpeace.

Greenpeace maakt de Mauritaniërs bang dat de ene Nederlandse schelpdiervisser het leefmilieu voor de inktvis verwoest en daarmee het brood uit de mond van duizenden Mauritaanse vissersgezinnen stoot.Greenpeace bracht vorige week een fraai ogend rapport uit onder de titel ´Holland Shellfish en de verwoesting van de Mauritaanse zeebodem´. Daarin worden het Nederlandse bedrijf van Simon Lenger en de ´dubbele moraal´ van de Nederlandse overheid te kijk gezet. Een woordvoerder van het ministerie van LNV noemt de aantijgingen in het rapport over de gevolgen van de experimentele visserij voor de Mauritaanse visserman op inktvis en voor het milieu ´suggestief´. Greenpeace suggereert dat de kokkelvisserij in Nederland verboden is vanwege wetenschappelijk aangetoonde schade aan het Waddenmilieu en dat die visserij nu met steun van de overheid wordt geëxporteerd naar een arm Afrikaans land met een rijke zee.


Simon Lenger blijft kalm onder de kritiek. ,,Wij streven naar een duurzame visserij, vissen niet meer dan 1 procent van het bestand op en zorgen dus dat het op peil blijft en de inktvis voldoende vreten houdt, vissen daar in drie gebiedjes ver buiten de beschermde Banc d´Arguin met één vaartuig met één aangepaste kokkelkor met een mesbreedte van slechts 30 centimeter. Het heet een experimentele visserij, omdat het in een beperkt gebied plaats vindt en de vergunning voorlopig drie jaar geldig is. Wij gaan ervoor om na afloop met een MSC-certificaat verder te kunnen vissen.´´


Het schelpdiertuig achterop bij de WR 74. De Wieringer schipper Charlie Loonstra is afgelopen voorjaar nog met de WR 74 in Mauritanië geweest voor een nieuwe survey en monsternames.De WR 74 gaat straks vrijwel dagelijks aanlanden. Lenger verwacht in drie aangewezen vangstgebiedjes van drie bij anderhalve mijl met grote dichtheden aan schelpen jaarlijks 15.000 ton vennusschelpen te kunnen oogsten. Het vleesrendement is circa 12 procent en de netto oogst zodoende 1.800 ton per jaar. Uit meerdere bestandsopnames blijkt dat het bestand aan venusschelpen minstens 1,5 miljoen ton is. Ook Greenpeace noemt een biomassa van 1,4 tot 2,8 miljoen ton. Schelpdiervisserij bestaat er nu niet, en Wageningen IMARES heeft volgens Lenger maagdelijke gebieden geconstateerd. Drie jaar lang zal de visserij worden gevolgd door een stuurgroep met biologen uit Canada, Frankrijk en Mauritanië. Wageningen IMARES en consultant Ad Corten treden op als adviseurs.


,,Wij zijn het eerste buitenlandse visbedrijf dat investeert op land door een fabriek in te richten in Nouadhibou. Dat wordt uiteraard toegejuicht door de Mauritaanse overheid. Die fabriek biedt straks werk aan wel honderd Mauritaniërs´´, vertelt Lenger. Niet alleen in Mauritanië kijkt Holland Shellfish naar schelpdieren. In buurland Marokko is geïnvesteerd in de bouw van een hatchery voor tapijtschelpen, die daar in een natuurlijke baai zullen worden opgekweekt.