De 21-jarige mosselvissersdochter Jeanine van de Velde vervulde drie dagen met verve de rol van Miss Visserij 2006. Jeanine is een dochter van u2018Jan de kapperu2019, medewerker van u2018Kees de kapperu2019 en u2018Jan de kapperu2019 (alias u2018boos jantjeu2019 zoals hijzelf tijdens de reu00fcnie nadrukkelijk verduidelijkte) op de BRU 9 u2018Levienu2019.
De 21-jarige mosselvissersdochter Jeanine van de Velde vervulde drie dagen met verve de rol van Miss Visserij 2006. Jeanine is een dochter van u2018Jan de kapperu2019, medewerker van u2018Kees de kapperu2019 en u2018Jan de kapperu2019 (alias u2018boos jantjeu2019 zoals hijzelf tijdens de reu00fcnie nadrukkelijk verduidelijkte) op de BRU 9 u2018Levienu2019.

Bruisende Bruse Visserijdagen

Algemeen

De vlootschouw is voor velen het hoogtepunt van de Visserijdagen. Van heinde en verre stroomden bezoekers naar het Zeeuwse mosseldorp om het fraaie spel van wolken, wind en water aan den lijve mee te maken. Uitgezonderd het viertal BRU 4, BRU 5, BRU 23 en BRU 24 namen alle vaartuigen deel aan de vlootschouw op het Zijpe.Evenals voorgaande jaren werden de mosselen op vrijdag en zaterdag enthousiast aan de man en vrouw gebracht door vrijwilligers van de plaatselijke CJV-afdeling. Al met al werden zo’n kleine 5.000 kilo zeevruchten verorberd.

BRUINISSE - Naar schatting 50.000 mensen hebben eind vorige week de Visserijdagen in Bruinisse bezocht. Het driedaagse mosselfestijn startte op donderdagmiddag met de intocht van Miss Visserij 2006 Jeanine van de Velde. De eerste Zeeuwse mosselen van het nieuwe seizoen gingen grif over de toonbank, Het was burgemeester mr. J.J.P.M. Asselbergs van de gemeente Schouwen Duiveland die de nieuwe ambassadrice van het mosseldorp warm onthaalde na aankomst met de BRU 72. Asselbergs bejubelde niet alleen de stralende miss, maar hield tevens een gloedvol betoog over het belang, het nut en de noodzaak van de strijd en de moed die nodig is om een bruisende bedrijfstak als de mosselsector in het gareel te houden. Wars van alle ongein die achter ondeskundig bemande burelen wordt uitgebroed, onderstreepte hij dat het gemeentebestuur alles in het werk blijft stellen om het voor de traditionele ondernemers in de visserijwereld op te nemen.

Zeilen op de Zeeuwse stromen is een favoriete bezigheid voor vele waterrecreanten. Laveren tussen een vlootje mosselkotters is minder alledaags.Als vanouds was voor de 45e editie van de Visserijdagen een gevarieerd programma opgesteld door de Stichting Festiviteiten Bruinisse. De grootste meevaller voor het stichtingsbestuur was volgens voorzitter Theo Ketting wel dat de visserijvereniging er in slaagde om tijdig met een appetijtelijke lading mosselen op de proppen te komen. Het zeebanket was afkomstig van een kweekperceel van de BRU 68 onder de rook van Neeltje Jans.

Op donderdagavond werden de bewoners van het plaatselijke zorgcentrum ‘In ’t Opper’ op de eerste vruchten van de nieuwe oogst getrakteerd. Hoewel de zwarte juwelen nog klein van stuk waren en zeer incidenteel door een erwtenkrabbetje werden ontsierd waren de reacties positief. Duidelijk is inmiddels ook dat de gunstige watertemperatuur het rijpingsproces van de mosselen momenteel sterk bevordert. Een palingbroodje (met graad) behoort steevast tot het menu tijdens officiële bijeenkomsten van de Bruse vissersvereniging. Burgemeester G.J. van de Velde-de Wilde van Goedereede liet de niet te versmaden delicatesse zich goed smaken. Schipper Jaap Tanis belieft geen pikant broodje. Tanis was ook dit jaar weer bereid om op zaterdag met zijn kotter GO 48 als epicentrum van de relaties van Maaskant te fungeren.