Afbeelding
Pau van Slooten

UK 258 'Jacoba' met krabbenpotten

Algemeen

URK/LAUWERSOOG – Na ombouw vist de voormalige garnalenkotter KW 72 nu boven de Waddeneilanden als krabbenvisser UK 258.

Vissers zien het aantal Noordzeekrabben toenemen. Zo ook Pau van Slooten (48), die samen met zijn zoon Jan en Jesse de Jong de bemanning vormt van de Urker krabbenkotter.

Van Slooten stond zeven jaar geleden mede aan de wieg van het Urker schaal- en schelpdierhandelsbedrijf Crusta. Crusta doet zaken met het Ierse krabbenvisserijbedrijf McBride. McBride is nu ook de compagnon van Van Slooten in de UK 258. De bemanning van de UK 258 is dit jaar in de leer geweest op de Ierse krabbenkotter ‘Amy Jane’ waarmee vanuit de Eemshaven wordt gevist. Nu zijn Ieren enkele weken mee met de UK 258.

Afgelopen zomer werd de Katwijker hekkotter ‘Tina Adriana’ overgenomen en kwam deze voor ombouw en omnummeren naar Urk. De machinefabrieken Noordover en Meijer namen het meeste werk voor hun rekening. Over het dek is een aluminium overkapping gebouwd.

In het voormalige visruim kwam een grote leeftank met een capaciteit van 8 ton krabben. Zover bekend is de UK 258 de enige op het Europese vasteland met zo’n zogenoemde vivier-tank.

Vorige maand stoomde Van Slooten naar Lauwersoog. De eerste week werden dagelijks (Schotse) krabbenpotten uitgezet, in totaal tweeduizend stuks. Van Slooten is tevreden. ,We moeten het allemaal nog wel zien waar te maken. Alles is nieuw natuurlijk. De start was goed, wat visserij betreft is het najaar ook de goede tijd. Anderzijds ben je dan natuurlijk wel meer afhankelijk van het weer.’’

Voor Van Slooten is het een nieuwe zelfstandige start in de visserij. ,,Het begon weer te trekken. Wij geloven in deze visserij.’’ Vijftien jaar geleden verkocht hij samen met broer Albert hun IJsselmeervisserijbedrijf en werd een snoekbaarskwekerij opgezet. De afgelopen jaren was Van Slooten actief als opstapper op de Noordzeevloot.

De Urker krabbenvangst wordt in samenwerking met McBride zelf verhandeld en verkocht aan afnemers in Europa en China.

H De UK 258 'Jacoba' vist vanuit Lauwersoog en zet de krabbenpotten rond de 12-mijlsgrens boven de Waddeneilanden uit.