Het CtP-kernteam bijeen in Utrecht. V.l.n.r.: Jerry Lust (ProSea), Roos Swart (ProSea), Catherine Germillac (CEFCM), Tim Haasnoot (ProSea), Bopp van Dessel (ProSea), Alain Pomes (CEFCM), Thomas van Schie (ProSea) en Rosalie Tukker (Europêche).
Het CtP-kernteam bijeen in Utrecht. V.l.n.r.: Jerry Lust (ProSea), Roos Swart (ProSea), Catherine Germillac (CEFCM), Tim Haasnoot (ProSea), Bopp van Dessel (ProSea), Alain Pomes (CEFCM), Thomas van Schie (ProSea) en Rosalie Tukker (Europêche). Marc Driessen

Europese vissers krijgen dezelfde duurzaamheidstraining

Algemeen

UTRECHT – Eind mei was de (digitale) aftrap van Catching the Potential. Binnen dit EU-project werken partners uit zeven Europese lidstaten aan een internationale standaard voor training van vissers op het terrein van duurzaamheid. Trekker is ProSea Marine Education. Tim Haasnoot van ProSea geeft uitleg.

,,Het beroep van een visser is de afgelopen decennia sterk veranderd. Er wordt meer gevraagd op het gebied van ondernemerschap en duurzaamheid. Complexe (inter)nationale wet- en regelgeving, toegenomen concurrentie met gekweekte visproducten en een grotere vraag naar verantwoorde visproducten zijn ontwikkelingen waar je als visser mee te maken hebt. Kennis en kunde is nodig om succesvol te blijven opereren in een veranderende wereld.

Binnen de Nederlandse visserij verzorgt Stichting ProSea al vijftien jaar cursussen rond het thema duurzaamheid. Hierbij staan ondernemerschap, communicatie, duurzaam visserijbeheer, milieu-uitdagingen en maatschappelijke acceptatie centraal. Vanuit omringende landen werd meermaals geïnformeerd naar de werkzaamheden van ProSea. Aanvankelijk werd de boot afgehouden. Want in vergelijking met bijvoorbeeld de koopvaardij is de visserij heel divers. Je hebt te maken met grote verschillen in vistechnieken, visgebieden, talen, dialecten en culturen om slechts enkele verschillen te benoemen. Zo zijn al duidelijke verschillen binnen Nederland te bemerken tussen de Noord en de Zuid, laat staan als je de grens over gaat.

Desalniettemin werden in 2018 en 2019 eerste stapjes over de grens gezet met cursussen op scholen in België en Spanje. Het hele aanlooptraject vergde veel werk. Je moet contacten leggen met lokale partners, de lokale visserijsector met bijbehorende cultuur en gevoeligheden leren kennen en daarop het cursusmateriaal aanpassen. In België hadden we het voordeel om de cursus zelf te kunnen geven, maar in Spanje moet je daar andere mensen voor opleiden, want we spreken zelf geen Spaans. Dan blijkt het geven van een goede training toch echt een vak te zijn.

Al met al waren de ervaringen in België en Spanje positief. Ondanks de verschillen bleek een groot deel van onze cursus ook over de grens te passen en invulling te geven aan een behoefte. Onze aanpak sloeg aan en de cursusinhoud werd gewaardeerd door de partijen aldaar. Dat gaf goede moed om te kijken of we op Europees/internationaal niveau kunnen werken aan een standaard op het gebied van duurzaamheidstraining voor vissers. De zogeheten Blue Careers-call van de Europese Commissie bood daartoe de mogelijkheid.

Projectpartners

Er werd gezocht naar geschikte partners in verschillende Europese lidstaten, waarbij ook rekening wordt gehouden met de geografische spreiding over de verschillende Europese zeeën. Uiteindelijk is een groep bestaande uit tien partners bijeengebracht die gezamenlijk ervaring meebrengen op het gebied van duurzaamheidstraining. Naast Stichting ProSea doen trainings-/visserijeducatiecentra vanuit Frankrijk (CEFCM), Letland (Novikontas), Duitsland (BBZ), Griekenland (Enaleia), Ierland (BIM), Spanje (CETMAR) en Portugal/Azore (DRAM) mee, terwijl de Europese visserijsector wordt vertegenwoordigd door Europêche en de PFA.

Het project Catching the Potential (CtP) werd begin 2019 ingediend en met vlag en wimpel goedgekeurd door de Europese Commissie. Vooraf aan de aftrap is er achter de schermen hard gewerkt om het projectmanagement op poten te zetten en om de website www.catchingthepotential.eu te lanceren. In februari kwam het kernteam voor het eerst bijeen in Utrecht. Voor ProSea is het ook een hele uitdaging om voor het eerst zo’n groot EU-project te leiden.

Aanpak project

Het CtP-project bestaat uit drie stappen. De eerste stap is om een netwerk op te bouwen van scholen en trainingsinstituten binnen de visserij. Binnen dit netwerk kunnen vervolgens ervaringen, methoden en materialen worden gedeeld op het gebied van duurzaamheidseducatie. Bij dit netwerk betrekken we uiteraard ook de Belgische en Nederlandse scholen en eenieder die geïnteresseerd is om toe te treden. Door goed te kijken naar wat er al allemaal beschikbaar is en al gedaan wordt, willen we voorkomen dat we opnieuw het wiel gaan uitvinden.

De tweede stap bestaat uit het uitvoeren van cursussen in de zeven verschillende lidstaten. Iedere cursus zal worden aangepast aan de lokale context in samenwerking met lokale partijen. Daarnaast zullen mensen door ProSea worden getraind om de cursus te geven, want het aanbieden van de cursus in het Engels is in veel landen geen optie. Deze stap moet veel ervaringen en input opleveren voor de te ontwikkelen standaard.

De derde stap bestaat eruit om op basis van de opgedane ervaringen een Europese/internationale standaard op te stellen op het gebied van duurzaamheidstraining voor vissers. Conform deze standaard leren (aankomende) vissers in de lidstaten dan dezelfde kernwaarden, waarbij uiteraard wel oog moet blijven voor regionale verschillen.

We hebben een fantastische groep partners en zijn vol vertrouwen aan de slag gegaan. We kunnen als landen nog veel leren van elkaar. Daarnaast draagt het project hopelijk ook bij aan het harmoniseren van opleidingseisen voor vissers in Europa. Dat zal uiteindelijk resulteren in beter opgeleide vissers op het gebied van veiligheid en duurzaamheid en een betere samenwerking op Europees niveau binnen de visserij.''

Volgen?

Catching the Potential gaat ieder kwartaal een nieuwsbrief uitbrengen. Wie geïnteresseerd is om het project te volgen, kan zich inschrijven voor de nieuwsbrief op www.catchingthepotential.eu of het project volgen via LinkedIn. Voor vragen of informatie kan ook contact opgenomen worden via het mailadres info@catchingthepotential.eu of telefoonnummer +31683197180.

Afbeelding
Afgelopen najaar werd de visserijschool in Ondarroa (Baskenland, Spanje) bezocht voor het geven van een duurzaamheidscursus voor vissers. Er volgde ook een uitstapje naar de lokale visafslag en een rondvaart met de Mater, een oude, houten tonijnboot die tegenwoordig ingezet wordt voor onderwijsdoeleinden en als varend museum.
H Het stappenplan van het CtP-project.
Afbeelding