Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Laatste reis op de GO 5 voor geboren Eindhovenaar Leo Bekx

Afzwaaien na vijftig jaar op de vloot

IJMUIDEN – Vijftig jaar zat hij op zee, zonder vissersbloed in de genen. De vrijdag voor Kerst en enkele dagen voor z’n zessenzestigste verjaardag zette Leo Bekx een streep achter zijn vissersloopbaan en werd hij uitgezwaaid op de GO 5.

Zijn moeder zag het helemaal niet zitten dat hij op z’n vijftiende, zonder diploma’s, naar zee ging. Grote ruzies thuis. Varen zat ook niet in de familie. Leo Bekx, op eerste kerstdag 66 geworden, komt namelijk uit een Brabants gezin. Kort na Leo’s geboorte, in Eindhoven, vertrok de familie Bekx al naar Katwijk aan den Rijn, in tegenstelling tot Katwijk aan Zee een echt tuindersdorp. De familie van zijn toenmalige vriendin en huidige vrouw waren ‘allemaal peenboeren’.

Het zijn waarschijnlijk enkele vrienden geweest die op zee zaten die hem hebben aangestoken. Behalve een kleine onderbreking vanwege de militaire dienstplicht heeft Bekx nooit wat anders gedaan dan varen op een kotter. ,,Ik heb het altijd naar m’n zin gehad’’, zegt hij, met onafscheidelijke peuk in de mondhoek.

Je voelt het

In 1968 begon dat met de KW 204 van Hans Hoek, waarmee op haring werd gevist. Hij voer ook op een zijtrawler: de KW 121. Ruim 15 jaar zat Bekx op de bokker KW 221 en 11 jaar op de KW 34. Op de UK 1, waarop hij drie jaar gevaren heeft, maakte Bekx kennis met de pulsvisserij. De laatste jaren voer hij op de GO 5. ,,Vrijdagochtend altijd om 05.00 uur binnen en om 10.00 uur naar huis. Dat is mooi varen hoor. Maar ook al wil de geest nog, je gaat wel voelen dat je ouder wordt. Ik heb ook al een paar operaties achter de rug. Nu is het een mooi moment om te stoppen.’’ De visserij kan hij altijd nog van nabij blijven volgen, want hoewel het Noordzee-virus niet is overgeslagen op zijn twee zonen heeft Bekx wel een schoonzoon die vaart, op de KW 145.

GO 5GO 5

Vrijdagochtend 21 december zit de laatste reis van het jaar erop voor de GO 5. Schipper George Tanis en bemanning en Tanis senior (Huub) zitten in de kombuis aan een verdiende versnapering. De rederij kijkt terug op een goed jaar, en hoewel de visprijzen flink tegenvallen na een paar topweken qua prijzen is het toch nog een ‘aardig weekje’ geweest. Huub Tanis polst voorzichtig of Bekx zich nog ‘een beetje beschikbaar’ wil houden om af en toe in te kunnen vallen. Die laat dat nog een beetje in het midden. ,,Eerst maar eens een maandje lekker niks….’’