Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Oplossingensideeën tijdens VisHack van De Noordzee

Afvalproblematiek bij de bron aanpakken

URK/UTRECHT – Bij Stichting De Noordzee beseffen ze best dat de visserij even genoeg aan het hoofd heeft. Maar afval op zee en visserijafval worden wel ervaren als een maatschappelijk probleem. Stichting De Noordzee zegt samen aan een gezonde zee te willen werken en samen met vissers oplossingen op de havens te willen zoeken. Zie daar de insteek van de tweede Vishack die afgelopen weekend werd georganiseerd op Urk. ,,Gaaf, in het epicentrum van de nationale kottervisserij.’’

Stichting De Noordzee organiseerde vrijdag en zaterdag een zogenoemd hackathon over ‘afvalvrije visserij’. Plaats van handeling: de Noorderkroon van het Zeekadettenkorps in de Urker haven en de Botterschuur. De enige actieve visser in het gezelschap was Frits van Dellen (LO 28). Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee vond het heel geruststellend dat Van Dellen er in de debatten geen doekjes om wond en de aanwezige hackers realiteitszin mee gaf. Van Delen bekende dat de intensieve bijeenkomst hem ook aan het denken had gezet. Na afloop sprak hij uit dat afvalproblemen bij de bron aangepakt dienen te worden…

Vier multidisciplinaire teams werkten aan verschillende uitdagingen voor een schone zee. Zaterdagmiddag presenteerden die hun ideeën aan de jury, bestaande uit Geert Post (visserijwethouder Urk), Juriean Brands (secretaris Bestuurlijk Platform Visserij) en Barbara Holierhoek (voorzitter Ons Belang en Hulp in Nood). ,,Heel de wereld praat over afval en plasticproblemen, maar de visserij doet er wat aan en ruimt het ook nog eens van anderen op. Dat mag en moet iedereen weten’’, zei Post namens de jury.

Team DataQuest won de hoofdprijs van 2.000 euro om hun idee voor afvalregistratie door te ontwikkelen. De winnaars werkten aan software waarmee met QR-codes op afvalzakken precies gemeten kan worden wat voor afval welk vaartuig aan wal brengt. De sector kan zo laten zien hoe ze zich inzetten voor een schone zee. Op dit moment ontbreken er exacte cijfers over de hoeveelheid bedrijfsafval (waaronder huishoudelijk afval, oud vistuig en klein gevaarlijk afval) die vissersschepen afgeven. De tweede prijs van 500 euro ging naar Schoon Schip. Dit team bedacht een ‘inflikkerbak’. Deze bak sluit aan op de sorteerband op het verwerkingsdek, zodat vissers terwijl ze vis sorteren opgevist afval (groot en klein) in één beweging weg kunnen gooien. Dit plan voldeed volgens de jury volledig aan de vereisten: makkelijk, goedkoop en vandaag nog toepasbaar.

De jury vond ook de andere ideeën de moeite waard om door te ontwikkelen. Team Happy Nets wil klimrekken en speeltoestellen van oude en omgesmolten visnetten plaatsen in visserijgemeenten, om kinderen te leren dat afval een grondstof is. Een idee dat wethouder Post graag in de kinderrijke gemeente Urk wil gaan uitvoeren. Bij Team Lossen en Crossen stond het gemak van de visser centraal: het team bedacht een simpele, stapelbare afvalbak voor alle type afvalstromen op de havens.

Oud-kotterschipper Klaas Jelle Koffeman, nu actief als adviseur van Stichting De Noordzee, sprak van een enorm inspirerende Vis- Hack. Met de resultaten kan de visserijsector aan de slag.