Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
ROC Friese Poort start met BBL-opleiding SW5+

Afstandsonderwijs kost ‘bloed, zweet en tranen’

URK – De Urker visserijschool ROC Friese Poort start na de zomer met een BBL-opleiding SW5+. De plus betekent dat het een opleiding Beroeps Begeleidend Leren inclusief vaarbevoegdheid is. Jacob Bakker (42) wil die opleiding voor stuurman-scheepswerktuigkundige/visserijofficier van harte promoten. Zelf haalde hij deze maand - ,,met bloed, zweet en tranen’’ – zijn SW5-diploma via de zogenaamde derde leerweg, het afstandsonderwijs voor volwassenen.

Donderdag kwam hij met de UK 149 ‘Stella Maris’ na een weekreis binnen, vrijdagmorgen haalde Bakker zijn diploma op. Samen met de opleidingscoördinatoren Pieter Leen Bos en Jacob Ruiten en beleidsmedewerker Nathanaël Middelkoop van VisNed wordt terug- en vooruitgekeken.

,,Reken maar dat ik een hele bevalling achter de rug heb!’’, opent Bakker. ,,Begin 2017 stonden we met een hok vol gasten die enthousiast aan het afstandsonderwijs begonnen. Daarvan zijn alleen Fokke Kramer van de GY 57, Bertus de Boer van de PH 63 en ik overgebleven. Niet om het één of ander, maar eigenlijk is zo’n opleiding in je eigen tijd met je werk op zee en een gezin erbij niet te doen. Want laten we wel zijn: aan boord kom je niet aan schoolwerk toe, daar ben je bezig om een reisje te maken’’, zegt Bakker, die in 2017 plaatsvervangend schipper werd.

Flink wat bagage

De afgelopen 2,5 jaar heeft hij niet meer dan acht (examen)weken op school doorgebracht en werd hij geacht zich de lesstof en thema’s voor de domeinen brug, dek en machinekamer thuis of op zee eigen te maken. ,,En reken er maar niet op dat hier op school cadeautjes worden uitgedeeld. Er komt heel wat bij kijken, wat je allemaal moet kennen en kunnen. Je krijgt hier flink wat bagage mee, je leert wel wat! Dat is ook wel nodig, met zo’n brok techniek aan boord. Vorige week kregen we een storing aan boord, en fiksten we het om na drie uur weer verder te kunnen vissen. Anders hadden we naar binnen gemoeten.’’

Verstandiger

Pieter Leen Bos en Jacob Ruiten vinden dat Bakker en eerder ook Fokke Kramer en Bertus de Boer een superprestatie hebben geleverd. Zij bevelen dit zware afstandsonderwijs dan ook niet aan. Samen met de brancheorganisaties – in de persoon van Nathanaël Middelkoop – wordt nagedacht over het aansluiten van het onderwijs op de praktijk om volwassenen zo goed mogelijk te kwalificeren. ,,Een BBL-opleiding – werkend/leren - is echt veel verstandiger dan het afstandsonderwijs. Je komt dan op gezette tijden op school, en je kan je aan elkaar optrekken. Voor de SW6-opleiding draaien we daar al langer mee, en begin dit jaar zijn we ook gestart met een eerste BBL-opleiding voor SW5. Als gevolg van nieuwe wetgeving per april – het Besluit Zeevarenden waarbij actief gecontroleerd wordt op certificaten - sluit die laatste opleiding nu niet helemaal aan, en dat lossen we na de zomer op met een plus-opleiding SW5. Dat is dan inclusief de cursussen ‘reddingsmiddelen’ en ‘brandbestrijding voor gevorderden’.’’

Gedreven

Jacob Bakker kon goed leren, maar ging na zijn HAVO-diploma op Urk tegen de wens van zijn ouders de vis in en vervolgens naar zee. Na een telefoontje van de reder met de school haalde Bakker twintig jaar geleden binnen een jaar zijn SW6-diploma. Na omzwervingen en visserijervaring van de Golf van Biscaje tot het Skagerrak kwam de gedreven visserman drie jaar geleden bij Quotter aan boord van de UK 149 en werd hij gevraagd schipper te worden. Maar voor visreizen verder dan 30 mijl en met meer dan 1.500 pk is wel een SW5-diploma nodig om zelfstandig op de brug te mogen staan.

Als Bakker onder toeziend oog zijn handtekening onder het diploma zet, verzucht hij: ,,Dit heeft wel wat gekost. Man, man, jullie willen niet weten hoe blij ik met dit papiertje ben! Echt gaaf. Eigenlijk zou ik nog wel willen doorgaan met S4, maar dat zit er met een verplichte stage van 90 dagen helaas niet in.’’