Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
‘Prettig produceren’

Aanvoer geschikte maatjes goed op gang

SKAGEN/SPAKENBURG/KATWIJK – De aanvoer van voor maatjes geschikte haring en de productie is de afgelopen week goed op gang gekomen. Volumes, kwaliteit en sortering zijn zodanig dat niets de start van het nieuwe haringseizoen in de weg staat.

De Nederlandse haringhandelaren in Noorwegen en Denemarken zijn begin vorige week begonnen met produceren. Volgens voorzitter Gerbrand Voerman van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging is de aanvoer daarna gestaag doorgegaan en kon er dito geproduceerd worden. ,,De kwaliteit van de aanvoer is goed. De sortering is ook goed, met veel courante maten en weinig uitval van te kleine haring. Dat is prettig produceren. Het beeld in Noorwegen is vergelijkbaar met dat in Denemarken. Ook de volumes zijn aardig verdeeld over beide productielanden.’’ De situatie is volgens hem niet nijpend geweest. Het seizoen kan volgende week woensdag (14 juni) van start.

Foto: W.M. den Heijer - Directeur Werner Larsson (met een maatjesharing in de hand) van de gelijknamige verwerkingsfabriek in Skagen overlegt aan boord van de GG 764 met Gerbrand Voerman, Willem Jan Sluijs en Wim van Groningen van haringhandel Jac. Den Dulk uit Scheveningen.Foto: W.M. den Heijer - Directeur Werner Larsson (met een maatjesharing in de hand) van de gelijknamige verwerkingsfabriek in Skagen overlegt aan boord van de GG 764 met Gerbrand Voerman,...Vanuit Spakenburg wordt bericht dat ook de productie in Schotland goed in gang is gezet. Koelewijn produceert hier maatjes bij Lunar in Peterhead. Twee trawlers van de rederij vissen voor Koelewijn op maatjes, op dezelfde visgronden als de Scandinavische trawlers. Ook in Nederland wordt geproduceerd. Haringhandel A. Hoek uit Katwijk kreeg vorige week donderdag de eerste lading verse, ongekaakte maatjesharing vanuit Denemarken binnen, en sindsdien worden er volop emmertjes geproduceerd.

Gaandeweg richten nu meer Noorse, Zweedse en Deense trawlers zich op maatjesharing. De erkende maatjesspecialisten GG 203 ‘Ginneton’ en S 264 ‘Astrid’ bijvoorbeeld visten begin deze week nog op zandspiering, waarvan de vangsten optimaal zijn, maar zullen snel omschakelen op haring.

Afgelopen dinsdag arriveerden in alle vroegte twee trawlers met maatjesharing in het Deense Skagen: de Noor N-60-B ‘Senior’ en de Zweed GG 764 ‘Astrid’. De bekende Zweedse maatjesharingspecialist ‘Astrid’ had drie volle tanks met in totaal 250 ton haring. Aan dek stonden drie manden met monsters gereed, die door de toegestroomde Nederlandse haringhandelaren gekeurd konden worden. De Noor N-60-B ‘Senior’ kwam die ochtend in Skagen binnen nadat de monsters in het Noorse Egersund gekeurd waren en de kopers besloten om de haring in Denemarken te verwerken.