Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Zeeuwse steun voor zeevissers

Aanlandplicht is niet de juiste route

MIDDELBURG – De provincie Zeeland is vierkant tegen de aanlandplicht. Dat blijkt uit de antwoorden van van Gedeputeerde Staten op vragen van PVV-statenlid Ruud Haaze.

Het Zeeuwse statenlid Haaze was in de pen geklommen naar aanleiding van de EMK-manifestatie eind augustus in Rotterdam. Wat de PVV betreft is inmiddels klip en klaar dat volledige invoering van de aanlandplicht niet-uitvoerbaar, niet naleefbaar en niet-handhaafbaar is en dus van tafel moet.

Gevraagd naar de mening van het provinciebestuur hierover antwoord Han Polman, Commissaris van de Koning, dat de aanlandplicht zowel vanuit economisch als ecologisch perspectief niet de juiste route is om selectiviteit in de visserij te verbeteren. Beloofd wordt dat de provincie zal blijven wijzen op de nadelige effecten van de aanlandplicht, en daar waar mogelijk pleiten voor maatregelen om deze te verzachten.

De Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat is voorzitter van het nationale Bestuurlijk Platform Visserijoverheden. Begin oktober staat de aanlandplicht op de agenda tijdens een overleg op het ministerie van Economische Zaken.

De Groninger gedeputeerde Henk Staghouwer heeft in het Comité van de Regio’s in Brussel opgeroepen om de visserijsector op een andere wijze te stimuleren om selectiever te vissen dan middels een aanlandplicht. Volgens Staghouwer is  toezicht op naleving van de aanlandplicht niet te doen.