Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Viswateren naar de naastgelegen collega’s

Aaltje Stellema stopt met haar binnenvisserijbedrijf

DOKKUM – Aaltje Stellema uit Dokkum, de enige vrouwelijke binnenvisser uit het noorden, gaat ermee stoppen. Ze vindt het werk te zwaar worden.

Stellema (32) was onderwijzeres in het basisonderwijs toen ze in 2010 het binnenvisserijbedrijf van haar vader, Sape Stellema, overnam. Sinds die tijd is ze fulltime visser, soms met hulp van haar vader en broer, maar meestal alleen. ,,Het is lichamelijk zwaar werk, en dat begint me nu toch op te breken’’, zegt Stellema. Aan de resultaten ligt het niet. ,,Het afgelopen jaar heb ik een prima jaar gedraaid.’’ De partner van Stellema is niet actief in de visserij.

Het zal volgens Stellema wel 1 juli worden voordat alles is afgehandeld en ze daadwerkelijk stopt. Tot die datum loopt haar vergunning, die daarna niet meer verlengd wordt. De materialen worden verkocht en de viswateren (rond Dokkum en Leeuwarden) worden verdeeld onder vier naastliggende collega-visserijbedrijven. Ze wil wel bestuurlijk actief blijven in de Friese Bond van Binnenvissers. ,,Maar dat hangt natuurlijk van de leden af. Over zo’n bestuursfunctie zullen de leden van de Friese Bond stemmen op de aankomende ledenvergadering van 20 april.’’

Stellema was de enige vrouwelijke binnenvisser in de noordelijke provincies. Ze kent alleen vrouwelijke collega’s uit Tholen (Miranda Bout) en de regio Amsterdam (Rosa Hoetmer). ,,En natuurlijk is er nog Barbara Geertsema van de TS 31 op de Waddenzee.’’ Stellema loopt al een tijdje rond met het idee om te stoppen. Toch kwam haar besluit als een verrassing voor de collega’s. Wat ze verder gaat doen weet ze nog niet. Terug naar het onderwijs gaat ze in ieder geval niet. ,,Nee, daar liggen mijn ambities niet meer.’’