Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Prijs blijft er ook bij verhoogde aanvoer in

‘De vloot is weer terug’

DEN OEVER – Het aantal leden van de Wieringer afslag is het laatste jaar spectaculair gestegen, de garnalenvisserij trekt aan, de prijzen blijven goed, de nieuwe hypermoderne afslag gaat er komen en de plaatselijke machinefabrieken draaien op volle toeren. Allemaal goed nieuws voor de visketen in Den Oever, dat ook andere tijden heeft gekend.

Niets is zo veranderlijk als de visserij, en dat geldt voor de garnalenvisserij in nog hogere mate. Het voorjaar van 2016 was slecht, maar inmiddels is volgens Wieringer afslagbestuurder Jan van der Wiel in korte tijd de achterstand met 2015 weggewerkt. In volume, voor de afslag de belangrijkste maat waar het garnalen betreft.

Bij de aantrekkelijke vangsten blijft vooralsnog de prijs er goed in. ,,We zijn blij met hoe het nu gaat’’, zegt ook voorzitter Gert Jan Wiegman van de PO Wieringen. ,,Onze leden zijn tevreden.’’ Het gaat bij de PO Wieringen om 70 leden, met voor 90 procent de focus op garnalen. De Wieringer vloot kende het afgelopen jaar een aantal jonge starters, en er zijn ook nieuwbouwplannen, al werd daar nog geen kond van gedaan op de haven.

Afgelopen maandag vond voor de 56ste keer de vlootschouw plaats, het maandagse onderdeel van de Visserijdagen Den Oever, waaraan het grootste deel van de vloot meedoet. Door het aanhoudend regenachtige weer was de sfeer minder uitgelaten en de kades en zeker ook de schepen minder afgeladen dan normaal. Maar een vlootschouw op een haven die bruist van visserij blijft een bijzonder fenomeen. ,,Wat zoeken al die toeristen toch in Volendam en al die andere havens waar geen visserij meer over is?’’, vroeg burgemeester Jaap Nawijn zich af.

Burgemeester Jaap Nawijn van de gemeente Hollands Kroon spreekt tot de genodigden aan boord van de WR 130 van Jan Rotgans. Links Jan van der Wiel, die als afslag-bestuurder de nieuwbouw van de visafslag begeleidt, en rechts voorzitter Peter Jeeninga van de vlootschouwcommissie.Burgemeester Jaap Nawijn van de gemeente Hollands Kroon spreekt tot de genodigden aan boord van de WR 130 van Jan Rotgans. Links Jan van der Wiel, die als afslag-bestuurder de nieuwbouw van de ...Nawijn sprak de genodigden toe op de WR 130, waarbij hij speciaal aandacht vroeg voor het toerisme op Wieringen, natuurlijk liefst in combinatie met de visserij. Naast visserij- en afslagbestuurders en –relaties waren ook raadsleden van de gemeente Hollands Kroon met toerisme in de portefeuille uitgenodigd. Het recreatie-vissersvaartuig van Jan Rotgans, van waaraf de laatste jaren de vlootschouw wordt afgenomen, was wat dat betreft een passende ambiance.

Van der Wiel werd gevraagd iets te vertellen over de toekomst van de visafslag. Als visafslag-bestuurder is hij belast met de nieuwbouw, wat hem op het dorp al de bijnaam ‘Bouwpastoor’ heeft opgeleverd. Voor Van der Wiel staat één ding als een paal boven water: zonder visafslag wordt Den Oever een doods dorp. De noodzakelijke verbreding en verhoging van het dijklichaam werd aanvankelijk gezien als een bedreiging voor de visafslag. Na jaren van onzekerheid en achterstallig onderhoud is die bedreiging nu een kans geworden. Er staat een gerenoveerde en deels nieuwgebouwde afslag op de planning.

Van der Wiel: ,,Het hoogseizoen voor de garnalen komt eraan, dus we gaan nu zeker niet de boel op z’n kop zetten, maar als straks in december het volume instort gaan we flink aan de slag.’’ Er zal gewerkt worden in fases; eerst wordt het deel dat blijft staan gerenoveerd, dan begint het slopen van het deel dat moet wijken voor de dijk en het werk aan de nieuwbouw, die op 1 maart 2017 moet worden opgeleverd. ,,Nieuwbouw en gerenoveerd deel gaan voldoen aan de allernieuwste regelgeving. Het wordt hypermodern!’’

Basis

Behalve de bouw houdt Van der Wiel zich ook bezig met omzetbegroting en ledenwerving. Twee jaar geleden had de afslag nog maar 14 leden. ,,Een enorm dieptepunt. Maar de vloot is terug! We hebben daar veel inspanning in gestoken en doen dat nog steeds.’’ Ruim 40 leden telt de afslag weer volgens Van der Wiel. ,,Een mooie basis om weer meer winst te maken en uit te kunnen keren.’’

Als de kotters na de vlootschouw weer zijn teruggekeerd in de haven, maakt schipper Rotgans met de gasten aan boord altijd nog een rondje door de haven. Ook door ‘de hoek van Luyt’, waar de (buitenlandse) klanten voor de plaatselijke machinefabriek/scheepswerf weer rijen dik liggen.