Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Huub Lacor stopt als voorzitter Mosseldag Yerseke

Mosseldag straalt vertrouwen uit

YERSEKE - De Mosseldag in Yerseke trok vorige week zaterdag naar schatting weer zo'n 40.000 bezoekers. Landgenoten en zuiderburen kwamen als vanouds massaal af op het jaarlijkse evenement in het Zeeuwse schelpdierbolwerk.

Voorzitter Huub Lacor van het Comité Mosseldag (directeur Roem van Yerseke/Zeelands Roem) kijkt met goede gevoelens terug op de 44e editie. In elk geval wat de sfeer en ambiance betreft heeft Lacor, samen met z'n tien medeorganisatoren, genoten van een gezellige mosseldag. Minder te spreken is Lacor over de verregaande eisen die vandaag de dag van overheidswege worden gesteld. "De kosten op het gebied van veiligheidseisen zijn haast niet meer te behappen. Zodoende konden de traditionele taptoe en het vuurwerk geen doorgang vinden. Dat is jammer. Ik ga stoppen als voorzitter", zegt Lacor vastberaden.

Lacor is blij dat 7.000 kilo gekookte mosselen van het Vlaamse kookteam in porties zijn verorberd. Niet alleen door Belgen, maar ook door vele liefhebbers uit het hele land. Volgens hem is dat een bewijs dat de consument er alle vertrouwen in heeft dat voedselveiligheid voorop staat in Yerseke.

Hoewel de druk vanuit de NVWA als 'beklemmend' wordt ervaren blijft Lacor positief over de afzetmogelijkheden. "Er worden meer mossels omgezet dan dat er in Nederland gekweekt worden. Ga maar uit van 700.000 mosselton in totaal."

Vanuit de Nederlandse kustwateren worden jaarlijks zo’n 500.000 ton aangevoerd. Eén mosselton is 100 kilo.