Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Unieke kottervlootparade op 27 augustus in Rotterdam

Visserijsector in actie tegen absurde regels

ROTTERDAM – De visserij bestaat nog en laat zich zien. Op Zaterdag 27 augustus zullen vanuit verschillende vissershavens vijftig kotters de Nieuwe Waterweg opstomen. De vissers voeren actie voor meer begrip en meer inspraak en tegen contraproductieve regelgeving als de aanlandplicht.

De forse delegatie van de visserijsector komt naar Rotterdam om het publiek te laten zien dat de Nederlandse visserij nog bestaat, en dat de sector ondanks de gezonde visbestanden met grote problemen kampt. De kottervloot zal zaterdag 27 augustus tussen 13.00 en 15.00 uur vlak voor de Erasmusbrug bij de Kop van Zuid een rondje maken en weer terugkeren naar zee. Tien kotters van de demonstratievloot zullen afmeren aan de HAL-kade (cruise terminal), waar vanuit een visverkoopwagen gratis gebakken scholfilet uitgedeeld zal worden. Bovendien is er een verse vispresentatie van de lekkerste soorten uit de Noordzee.

De Noordzee staat er uitstekend voor. De groei van visbestanden zit in de hoogste versnelling. De visserijdruk is de laatste 25 jaar sterk afgenomen, evenals de omvang van de kottervloot. De Noordzee ziet er weids uit, maar de nog overgebleven vissers kunnen niet overal vissen. Veel gebieden zijn niet geschikt of onaantrekkelijk voor de visserij, of zijn te ver weg. Het steekt de vissers dat milieuorganisaties en (wind)energiebedrijven juist de gebieden waar de meeste vis zit claimen om de visserij beperkingen op de leggen of helemaal te verbieden. Favoriete vangstbestekken verdwijnen daarmee als sneeuw voor de zon. De vorige maand opgestarte actiegroep EMK (wat staat voor Eendracht Maakt Kracht) wil niet alleen meer begrip bij energiebedrijven en ngo’s, maar pleit ook voor meer inspraak van de belangenorganisaties bij de aanwijzing van gebieden waar de visserij beperkingen worden opgelegd.

Verder lopen vissers aan tegen maatregelen vanuit Brussel die niet bijdragen aan de instandhouding en gezondheid van de visbestanden. De aanlandplicht, waarbij Brussel de vissers verplicht om ook alle jonge vis aan te landen, is in de ogen van de vissers contraproductief. Zelfs het onderzoeksinstituut IMARES laat weten dat de maatregel allerminst bijdraagt aan verbetering van de visstand. Met de aanlandplicht zoals deze nu geïmplementeerd is gaan visserijbedrijven spoedig over de kop. EMK pleit niet alleen voor uitstel maar ook voor uitzonderingen op en eventuele aanpassingen van deze absurde maatregel.

De Belgische visserijvloot kampt met dezelfde problemen als de Nederlandse en is solidair met EMK. Er zal ook een aantal Belgische kotters meedoen aan de unieke kottervlootparade op de Nieuwe Waterweg.

Persinloop
Op de actiedag is er tussen 12.30 uur en 15.00 uur een persinloop bij de visverkoopwagen op de HAL-kade, waar informatie over het doel van de vlootparade verkrijgbaar is. Om 14.00 uur zal door voorzitter Job Schot van de actiegroep EMK een passend kleinood en vers zeebanket overhandigd worden aan de directeur van het Maritiem Museum Rotterdam, Frits Loomeijer. Onzeker is nog of hij daarbij gezelschap krijgt van een bekende sporter door wiens aderen zout bloed stroomt…

Voor verdere informatie:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Schipper Dirk Kraak BRA 7tel: 0031651555200
Schipper Job Schot Z 201tel: 0031615900628 (voorzitter actiegroep EMK)
Schipper Jan de Boer UK 33tel: 0031651601434
Schipper Cor Vonk TX 1tel: 0031653424907