Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
HavenVIStijn zaterdag 13 augustus

Texel maakt afspraken voor een schone zee

OUDESCHILD – Texelse vissers zetten hun beste beentje voor om de zee schoon en gezond te houden. Tijdens het HavenVIStijn op zaterdag 13 augustus in Oudeschild worden er nieuwe stappen gezet.

De gemeente Texel, CIV Texel, KIMO Nederland en België en ECNC Land & Sea Group tekenen een aantal belangrijke overeenkomsten. De ondertekening is ’s middags rond twee uur op het haventerrein gepland.

De gemeente zal een intentieverklaring ondertekenen om mee te gaan doen met de Green Deal Visserij voor een Schone Zee. In de Green Deal zet de sector zich samen met de overheid en andere partijen in om afvalstromen in te dammen. De CIV Texel en KIMO Nederland en België (de vereniging van kustgemeenten) zullen daarom een samenwerkingsovereenkomst tekenen met de ECNC Land & Sea Group over de aanlevering van oude visnetten voor recycling door Healthy Seas. Met behulp van dit initiatief worden met het nylon uit de oude netten onder andere nieuwe badkleding en sokken gemaakt.

KIMO-voorzitter Robert te Beest zal bovendien samen met een vertegenwoordiger van de gemeente Texel het project ‘Naar een integrale afvalinzameling’ officieel starten. In dit project wordt eraan gewerkt om de inzameling van al het afval uit de visserijsector voor zowel de sector als de havens zo makkelijk mogelijk te maken.

Tijdens het HavenVIStijn is een stand van KIMO Nederland en België aanwezig, ook met informatie over de Green Deal Visserij voor een Schone Zee.