Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Tubs houden kou vast en verlengen houdbaarheid vis

Ron Scholtus maakt tamtam voor Saeplast

URK – Saeplast is hofleverancier van kunststoftubs in de visindustrie. De Nederlandse salesmanager Ron Scholtus is extra blij met de bestellingen dit jaar van tubs voor de GY 57/Korf Vis en de duizend tubs voor Visveiling Urk.

,,In Scandinavische landen wordt aan boord al langer dan 25 jaar massaal gebruik gemaakt van onze dubbelwandige kunststoftubs. De eerste testen in Nederland waren daarentegen teleurstellend. Je moet begrijpen dat de tubs isoleren. Als de vis te warm in de tub gaat, krijg je geheid problemen. Goed terugkoelen is daarom essentieel! Bij koude opslag draagt de tub er aan bij dat de kwaliteit op peil blijft en de houdbaarheid wordt verlengd.  De GY 57 bewijst het. Geïsoleerde tubs houden de kou veel langer vast dan viskisten. Tijd om wat tamtam te maken’’, zegt Scholtus.

Behalve voor de kwaliteit biedt het gebruik van tubs ook logistieke voordelen. Viskisten hoeven niet meer overgestort te worden. Dat scheelt handelingen. Anders dan in Scandinavische landen gebruikt de GY 57 tubs van 630 liter, zonder hijsogen. Heel bewust dezelfde als afnemer/verwerker Korf Vis. Eerder verkocht Saeplast ook kleinere 460 liter-tubs aan de Ekofish Group, maar die worden (nog) niet gebruikt op zee.

Tubs houden kou vast en verlengen houdbaarheid visTubs houden kou vast en verlengen houdbaarheid visMet de komst van de sorteerlijn bij Visveiling Urk wordt een belangrijk deel van de gesorteerde schol opgeslagen in tubs. Scholtus leverde er dit jaar duizend. Visveiling Urk heeft gekozen voor tubs van 600 liter. ,,Graag geef ik de visafslag een steuntje in de rug. Die tubs zijn logistiek gezien een verademing. Van handelszijde hoor ik ook tevreden geluiden. Het is geen enkel probleem om de gesorteerde vis in de koelcel van de visafslag over te laten staan, en daar wordt ook vaak voor gekozen.’’
In België verlaat vrijwel alle schol 3 en 4 in tubs met ijswater de veiling.

Scholtus (55) komt al langer dan 25 jaar op Urk en de visindustrie. Hij woont in Bennekom, en komt van de Veluwe. Zelf runde hij lange tijd een nertsenfarm, die later aan een Urker ondernemer werd verhuurd. Via de bank kwam hij eind jaren tachtig voor het eerst op IJsland, en daarna in contact met de toenmalige vertegenwoordigers Eggert Kjartansson en Valdimar Kristjansson  van de IJslandse tub Saeplast. Scholtus was daarna werkzaam voor een Nederlandse visbedrijf op IJsland en werd adviseur voor vishandelaren die een IJslands avontuur aangingen.

Saeplast is de nummer één waar het tubs betreft. ,,Concurrentie is er nauwelijks. Nee, Saeplast is niet de goedkoopste, maar levert wel het beste product. Je kan bij wijze van spreken zo een kopie uit India kopen. Maar goedkoop blijkt dan echt duurkoop te zijn’’, schetst Scholtus.

Dertig jaar terug zette Saeplast in Dalvik op IJsland een eerste fabriek op voor kunststoftubs. Er staan nu grotere  nevenvestigingen in Canada, Noorwegen en Spanje. De IJslandse eigenaar Promens werd eerder dit jaar overgenomen door de multinational RPC.