Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
P 224 ‘Miranda’ terug in Urker handen

Kramer Fish stapt in visserijbedrijf

URK/SCHEVENINGEN – Tien jaar terug verkocht Klaas van den Berg zijn aandeel in de P 224 ‘Miranda’ aan partner Jaczon. De Britse kotter – vernoemd naar de jongste dochter van Van den Berg - werd afgelopen week teruggekocht, samen met vishandelaar Iede Kramer van Kramer Fish. De kotter wordt ondergebracht in de nieuwe B.V. Zeevisserijbedrijf UK 111.

,,We hebben teveel onbenut quotum. Voornamelijk schol, maar ook schar en tongschar’’, verklaart Van den Berg de aankoop. Klaas van den Berg heeft zelf nog de twinrigger/flyshooter GY 127 ‘Hendrika Jacoba’ in de vaart, waarop Albert Zwaan sinds kort schippert. De GY 127 lost de schol sinds enkele maanden rechtstreeks aan Kramer Fish, de vangst wordt handmatig gesorteerd bij het voormalige Van Diepen Vis.

Van den Berg: ,,We praten veel over ketenversterking, maar de praktijk is veelal dat aanvoerders en handelaren tegenover elkaar staan. Om voordelen te ervaren moet je de stap zetten om samen in zee te gaan. Gelet op de ontwikkelingen is dat de toekomst. We zijn niet de eersten. In het Verenigd Koninkrijk lees je al jaren over reders met partners uit de keten.’’

Iede Kramer: ,,Aanvoer en handel kunnen niet zonder elkaar, maar komen ook moeilijk bij en tot elkaar. Vergelijk het met magneten: aan de ene kant trekken die naar elkaar toe, maar als je het omdraait stoten ze elkaar af. Vissers hebben het een aantal jaren moeilijk gehad. Nu heeft de handel het al een periode moeilijk. Er wordt door het jaar te weinig schol aangevoerd. Ik denk dat we toe moeten naar een systeem om de pieken en dalen er voor beide partijen uit te halen. Dat betekent een vaste prijs voor een langere termijn. Een gulden middenweg zogezegd. Ik stap nu in een vissersvaartuig om jaarrond verzekerd te zijn van scholaanvoer. Dat is mijn belang als handelaar en verwerker. Tegelijk krijg ik als belanghebbende in een kotter feeling met die kant van het bedrijf.’’

De P 224 blijft volgens afspraak tot eind dit jaar met de huidige (Urker) bemanning met schipper Simon Wietse Ras onder dezelfde condities als bij Jaczon varen. In de tussentijd laat Jaczon in Stellendam de ex-LE 62 ombouwen voor de puls- en twinrigvisserij.

Eind dit jaar besluiten Van den Berg en Kramer samen of de P 224 onder Britse vlag blijft of omgevlagd wordt naar Nederland en Urker registratrieletters krijgt. Pulsvissen wordt gestaakt. Twinriggen wordt de hoofdmoot.