Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Meer volume Zeker Zeeuws®

Mosselkwekers willen zich onderscheiden van import

COLIJNSPLAAT – Mosselkwekers willen met het streekkeurmerk Zeker Zeeuws hun bodemcultuurmosselen beter vermarkten en onderscheiden van import. ,,De kwekers van de echte Zeeuwse mosselen willen zich met het keurmerk onderscheiden van producenten met mosselen uit Denemarken, Duitsland en Ierland die ook als Zeeuwse mosselen worden verhandeld.’’

Het aantal gecertificeerde bodemcultuurkwekers wordt fors uitgebreid.  Vorige week kregen Van Damme Mosselkweek (YE 58), Gebr. Kouijzer (ZZ 6) en M. en M. Padmos (BRU 8, BRU 36 en BRU 40) hun erkenning van Zeker Zeeuws Streekproduct. Twee nieuwe aanvragen vanuit Yerseke en Bruinisse doorlopen nu een versnelde procedure.

Sabine Verburg van Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct  is blij met de groeiende interesse voor het keurmerk bij de kwekers. ,,Samen met de gecertificeerde kwekers kunnen we werken aan meer waardering en gezamenlijke vermarkting. We zijn in gesprek met grote marktpartijen die interesse hebben in Zeker Zeeuws. Maar dan moeten we wel volume en continuïteit kunnen bieden. Daarom zijn kwekers meer dan welkom. Met Zeker Zeeuws kan het onderscheidend karakter van Zeeuwse mosselen worden benadrukt. Het is voor de Zeeuwse kwekers belangrijk dat de consument kan kiezen voor een echt Zeeuws product. Onze Zeeuwse mosselen onderscheiden zich op het punt van traceerbaarheid en duurzaamheid van de buitenlandse mosselen. Denk daarbij aan transport en de inzet van mzi’s’’, aldus Verburg.

Neeltje Jans Mosselen en Beheermaatschappij W.K. Schot – Zierikzee BV met de ZZ 4, ZZ 7, ZZ 9 en ZZ 10 waren twee jaar geleden de eerste gecertificeerde bedrijven voor bodemcultuurmosselen. Daarna volgden de YE 170, YE 72, YE 18, YE 20 en YE 25.