Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Grote refit Duitse Eurokotter ‘Vertrouwen’

GRE 33 krijgt meer trekkracht

URK – In anderhalve maand heeft de GRE 33 ‘Vertrouwen’ een grote refit in de Urker haven ondergaan. Vrijdagmiddag was de proefvaart op het IJsselmeer met techneuten van Van Stigt, Piet Brouwer Elektro, Machinefabriek Luyt, L. Post & Zn. en VCU-TCD aan boord.

Het begon met de wens om de trekkracht van de Duitse Eurokotter te vergroten. ,,We wilden daarvoor een hogere reductie’’, zegt schipper Klaas van den Berg. Het werd een nieuwe Masson-keerkoppeling. Plus een nieuwe 1,70 meter grote schroef met zwaardere bladen van Sip Marine.  Plus een nieuwe hydraulische boegschroef van Couperus. Plus een nieuwe Luyt-vislier inclusief extra trommel voor de twinrigvisserij. Plus een nieuw bordes in de brug. Enzovoort.

Zeven weken lag de GRE 33 in de Urker haven. Onder supervisie van de VCU-TCD, dat zelf het lierhok vernieuwde en de vangstverwerkingsinstallatie reviseerde en zodanig aanpaste dat zonder verbouwing overgeschakeld kan worden van de garnalen op de vis en andersom. Onder de bak kwam een nieuwe vloer van rvs-tranenplaat.

GRE 33 krijgt meer trekkrachtGRE 33 krijgt meer trekkrachtLagergieterij Hageman in Soest reparatie de koppelas en steunlager. EMHA tekende voor de uitlijning van de vernieuwde voortstuwingsinsllatie. Leidingwerk werd intussen vernieuwd. Special Cleaning Flevoland verzorgde het straalwerk op de in 1982 als UK 145 gebouwde kotter.

Klaas van den Berg vist al jaren samen met Jan Hakvoort uit Urk en Dieter Muhs uit Duitsland. De eerste helft van het jaar is uitsluitend op garnalen gevist, en daar wordt nu ook mee doorgegaan. Als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven schakelt de bemanning na de winter over op de twinrigvisserij.