Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Vangstverwerker en Catch Managementsysteem

VCU levert aan nieuwe LK 195

WHITBY/URK – De nieuwe LK 195 ‘Resilient’ van de Resilient Fishing Company uit Schotland heeft een vangstverwerkingsinstallatie en een Catch Managementsysteem van de Urker VCU.

Vorige week was een ploeg van vier man bezig op de werf Parkol Marine in het Britse Whitby om de installaties draaiend op te leveren. Afgelopen zaterdag kon de ploeg naar huis. De twinrigger/purseseiner werd twee weken geleden in Whitby door middel van een grote kraan te water gelaten en gedoopt door de vrouw van schipper en mede-eigenaar Arthur Polson. Later deze maand zal de LK 195 gaan proefvaren en proefvissen, waarna opgestoomd zal worden naar de thuishaven Whalsay, op de Shetlands.

Polson en partners verkochten vorig jaar zomer hun oude LK 195 (van bouwjaar 1997) naar Ierland. Begin dit jaar werd dit schip overgedragen aan de nieuwe eigenaar. De nieuwe LK 195 is vrijwel identiek aan de vorige; alleen twintig jaar moderner. Groot verschil is dat de nieuwe LK 195 behalve twinriggen ook kan flyshooten. Het is de eerste nieuwe ‘whitefishtrawler’ voor de haven van Whalsay in 16 jaar. Met haar lengte van 24 meter en breedte van 7,8 meter is de nieuwe LK 195 het grootste schip dat Parkol Marine ooit gebouwd heeft.