Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Plan voor publieksactie vooraf aan Wereldhavendagen

Samenleving wakker geschud

URK/ROTTERDAM –  De eerste grote publieksactie van de Stichting EMK (Eendracht Maakt Kracht) wordt gepland in het weekend vóór de Wereldhavendagen, op zaterdag 27 augustus in Rotterdam. Met dank aan het NOS-Journaal is de Nederlandse samenleving afgelopen weekend wakker geschud: vissers horen op zee, ondermaatse vis hoort in zee.

De Stichting EMK is een feit. Vorige week vrijdagmiddag werd deze opgericht bij Steenhuis Netwerk Notarissen in Urk. Voorzitter Job Schot (Z 201) zette als eerste zijn handtekening onder de akte van notaris Albert Hoeksma. Vice-voorzitter wordt Dirk Kraak (BRA 7), secretaris Cor Vonk (TX 1), penningmeester Jan de Boer (UK 33) en algemene bestuursleden Jurie Post (UK 237) en Jan de Boer (UK 197). De naam EMK blijft van kracht, maar als extra titel is de naam Bluepeace vastgelegd, waarmee de stichting wil benadrukken te willen strijden voor ruimte in een gezonde zee. In de statuten is opgenomen dat er publieksvriendelijke en ludieke acties verwacht kunnen worden.

Zaterdag is gelijk namens de nieuwe stichting een aanvraag ingediend voor een manifestatie tijdens de Wereldhavendagen. Woensdagmorgen was daarover overleg met de gemeente, havendienst, politie en de organisatie in de Maasstad. Daar werd duidelijk dat een kotterparade begin september niet past. Om de focus volledig op de visserij te krijgen is in goed overleg besloten de EMK-actie een week eerder op zaterdag 27 augustus te organiseren. ,,Voor een indrukwekkende kotterparade in kiellinie hebben we natuurlijk wel tientallen kotters nodig. In de binnenstad van Rotterdam bieden we een manifest aan’’ aldus Schot. Het bestuur van EMK gaat ervan uit dat iedereen die half kan helemaal mee wil doen aan deze grootse vissersparade, van groot tot klein, van noord tot zuid, inclusief vlagkotters. Voor een goede organisatie wordt wel gevraagd om het kotternummer aan te melden via het mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plan voor publieksactie vooraf aan WereldhavendagenPlan voor publieksactie vooraf aan WereldhavendagenDirk Kraak en Job Schot hadden een drukke vrijdag voor de EMK. De BRA 7 kwam vroeg naar Den Helder stomen; Schot en een NOS-camerateam lieten zich op zee overzetten. In het schemerdonker werden enkele trekjes met de pulstuigen gedaan. Met name de onzin van de discardban werd in beeld gebracht. Clean vissen zonder enige bijvangst bestaat gewoonweg niet, maakt Kraak duidelijk. Spartelende tongetjes werden voor het oog van de camera met een rode vloeistof gedenatureerd. Schot deelde de foto op Facebook: ,,Kijk mensen, dit gebeurde vanmorgen in de visafslag van Den Helder met de tongdiscards van de BRA 7, superlevende babytongetjes moesten aangeland worden en ongeschikt gemaakt worden voor enig menselijk of dierlijk voedsel. Het is tenhemelschreiend dat dit hier gebeurt, de gevolgen van de discardban. Mensen deel dit zoveel mogelijk dat iedereen kan zien hoe ziek de EU-wetten zijn.’’  
Voor de camera bevestigde IMARES dat de aanlandplicht niet nodig is om het visbestand gezond te houden. Europarlementariër Peter van Dalen zegt in een reactie op Facebook dat de meerderheid in het Europees Parlement een dom en onverantwoord besluit heeft genomen.

Het ministerie van Economische Zaken en Stichting De Noordzee hebben het EMK-actiecomité inmiddels gevraagd voor een onderhoud. Dit weekend laat het EMK van zich horen in Lauwersoog (waar de nieuwe havenkade in gebruik wordt genomen) en Den Oever (tijdens het Vistival). Publiek kan steunbetuigingen ondertekenen.

De website van de EMK is: www.vissersvoorvrijezee.nl