Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Durk van Tuinen studeert af op houding ten aanzien van garnalenpuls

Onderzoek nodig om knoop door te hakken

EMMELOORD/HINDELOOPEN - De houding van Nederlandse garnalenvissers ten aanzien van de garnalenpulsvisserij is neutraal tot enigszins negatief. Positief is het in ieder geval niet. ,,Gedegen onderzoek naar selectiviteit, bodemimpact en overlevingskansen van discards in de garnalenvisserij is nodig om de discussie juist te voeren en een knoop door te hakken. Selfsampling is niet de weg. Als onderzoeksresultaten gunstig uitvallen, dan moet pulsvisserij wel voor álle vissers mogelijk zijn.’’

Aldus Durk van Tuinen, werkzaam bij de Nederlandse Vissersbond en voorzitter van het Jongerennetwerk Visserij. Van Tuinen rondde deze week zijn studie Master Managementwetenschappen aan de Open Universiteit Nederland af. Donderdag 7 juli verdedigde hij met succes zijn afstudeeronderzoek ‘Attitude van de Nederlandse garnalenvissers, innovatie door middel van garnalenpulsvisserij’.

Van Tuinen heeft zich gespecialiseerd in verandermanagement, een onderwerp dat werd ingegeven door zijn werkveld, en dat eerder ook werd gekozen door Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt tijdens dezelfde studie. ,,De garnalenpulsvisserij kan een aanzienlijke verandering teweeg brengen in de visserij en is daarom een perfect onderwerp voor een afstudeeronderzoek.’’

De basis voor het onderzoek was een vragenlijst waarmee de houding van de garnalenvissers werd gepeild ten aanzien van de garnalenpulsvisserij. Op basis van de huidige technische eisen, voegt Van Tuinen toe. Alle GV- en GK-vergunninghouders ontvingen een vragenlijst. In totaal 98 garnalenvissers gaven hun visie, bijna de helft van het aantal vergunninghouders. Na analyse van de reacties voerde Van Tuinen aanvullend nog interviews met vijf garnalenvissers uit Zoutkamp, Lauwersoog, Makkum, Den Oever en Stellendam om de beweegredenen dieper te peilen.

Waarom staat een aantal garnalenvissers negatief tegenover de garnalenpulsvisserij? Volgens Van Tuinen komt dat voort uit angst voor de toekomst. Die wordt andere ingegeven door vrees dat collega’s met een pulstuig meer garnalen kunnen vangen, met negatieve economische gevolgen voor de markt. Onbekende ecologische gevolgen en nieuwe investeringsverplichtingen spelen eveneens mee. Belangrijk is ook de twijfel over de beschikbaarheid. Van Tuinen proeft: de pulstechniek moet voor iedereen beschikbaar zijn, of voor niemand!

Opvallend vindt Van Tuinen het dat er tussen de regio’s geen duidelijk verschil is in houding ten opzichte van de garnlenpulsvisserij. Vissers in het noordoosten van Nederland zijn over het algemeen wel negatiever gestemd dan vissers uit het noordwesten en zuidwesten, maar die verschillen kunnen niet significant genoemd worden. ,,In elke regio is duidelijk waarneembaar dat er zowel voor- als tegenstanders zijn en er geen uitgesproken mening is per regio.’’

Gemengde bedrijven, veelal Eurokotters, hebben een positievere kijk op de garnalenpulstechniek. Deze ondernemers zijn niet volledig (jaarrond) afhankelijk van de garnalenvisserij en in veel gevallen al ingericht voor de pulsvisserij op platvis.

De Nederlandse PO’s werken momenteel aan een meerjarig onderzoeksprogramma. Onderzoek naar de effecten van de garnalenpulsvisserij is daar een cruciaal onderdeel van. Van Tuinen adviseert om daarbij oog te houden voor de houding van de garnalenvissers en antwoord te geven op hun vragen.

Het complete afstudeeronderzoek is gepubliceerd op de website van de Nederlandse Vissersbond. Voor vragen: Durk van Tuinen, tel. 06-42408572 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op dit moment hebben 25 Nederlandse visserijbedrijven met een garnalenvergunning ontheffing om te mogen vissen met de garnalenpulstechniek. Vier van deze 25 hebben een zogenaamde Natuurbeschermingswetvergunning voor onderzoeksdoeleinden waardoor deze in de voor de garnalenvisserij belangrijke Natura 2000-gebieden (onderzoeksmatig) mogen vissen. Momenteel hebben zes garnalenvissers geïnvesteerd in garnalenpulsvisserij. De pulsvisserij kan alleen worden uitgevoerd door de ontheffinghouders en kan niet zomaar worden uitgebreid aangezien vissen met elektriciteit verboden is in de Europese Unie.