Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Katwijkse trawlerrederij lijft 14 Franse tonijnjagers in

Overname CFTO door P&P een feit

KATWIJK – Parlevliet & Van der Plas heeft de onderhandelingen over overname van de Franse tonijnrederij CFTO succesvol afgesloten. Auke van de Kerk, voorheen werkzaam bij Jaczon, wordt de nieuwe directeur van de Compagnie Française du Thon Océanique.

Met de overname van CFTO is de reeds omvangrijke vloot van het P&P-concern uitgebreid met 14 tonijnjagers, die vissen in de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan vanuit respectievelijk Abidjan (Ivoorkust) en Port Victoria (Seychellen). CFTO is de grootste tonijnrederij van Frankrijk, met een vangst van circa 65.000 ton per jaar.

Hoewel er volgens een verklaring van P&P geen veranderingen komen in de operaties, personeelsbestand, vestigingslocaties en staf van CFTO ondergaat het management wel wijzigingen. ‘President’ Jacques Kuhn en directeur Jean-Yves Labbé trekken zich helemaal terug uit de directie. P&P-directeuren Diek Parlevliet en Dirk van der Plas komen in de Raad van Bestuur, voormalige Jaczon-directeur Auke van de Kerk wordt de nieuwe ‘managing director’ van CFTO.

Van de Kerk heeft in zijn tijd bij Jaczon al ervaring opgedaan met Franse tonijnschepen. Jaczon had toen en heeft nog steeds twee tonijnpursers in de vaart (die vissen in de Pacific) en een aandeel in het toenmalige Cobrecaf (met negen tonijnschepen).

Begin 2011 fuseerde Cobrecaf met France-Thon tot het huidige CFTO, waarin Jaczon nog steeds een aandeel van 10 procent heeft. Dit aandeel is niet in de overname betrokken.