Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Oosterschelde loopt voor op de Waddenzee

Mosselen vroeg op mooi vleesgewicht

YERSEKE – De mosselen zijn er vroeg bij dit jaar. De aanvoer aan de mosselveiling van Yerseke kan beginnen. De officiële opening van het nieuwe seizoen voor bodemmosselen staat gepland voor woensdag 29 juni. Op het gebied van techniek, voedselveiligheid en kwaliteitsborging is de enige mosselveiling van heel Europa er helemaal klaar voor.

Begin deze week werden door de mosselkwekers de eerste monsters bodemmosselen aangevoerd. Voor de mosselveiling een mooi moment om de pers te laten zien hoe de analyse van deze monsters plaatsvindt en hoe de mosselveiling zich voorbereidt en al voorbereid heeft op een nieuw seizoen. Omdat bij het Mosselbureau nog niet voorzien is in de opvolging van Christine Fijnaut en Nathalie van der Endt is tijdelijk Tilly Sintnicolaas ingeschakeld voor dit soort persmomenten.

Mosselkweker Cees Otte: ,,Geen jaar is hetzelfde.’’Mosselkweker Cees Otte: ,,Geen jaar is hetzelfde.’’In de veilzaal van de mosselveiling vertelde kweker Cees Otte (BRU 14) afgelopen dinsdag zijn verhaal over het vak van ...Veilmeester Nico van Zantvoort presenteerde uiteindelijk waar iedereen voor gekomen was: de resultaten van de analyse van de eerste monsters bodemmosselen. Die stemden tot grote tevredenheid. Met name uit de Oosterschelde werden al opvallend hoge vleesgewichten voor de tijd van het jaar gemeld. Luid en duidelijk en werkende weg werd door Van Zantvoort en zijn medewerkers Mario Kuzee en Chris Hollebrandse precies uit de doeken gedaan hoe gewicht, pokken en andere aangroei, stukstal, maatverdeling en vleesgewicht werden bepaald. De ‘analyser’ voor de maatverdeling is in zoverre aangepast (nieuwe bekleding) dat de machine veel minder herrie maakt als de mosselen er in gestort worden. Ter bepaling van het vleesgewicht worden de mosselen gekookt en daarna door het drietal razendsnel uit de schelpen gehaald.

Start
De tevredenheid van alle betrokkenen over de kwaliteit van de eerste bemonsteringen maakt een vroege start van het seizoen mogelijk. Er is minimaal een week nodig om de mosselen te laten ontdoen van zand op de verwaterpercelen, voorraad op te bouwen en klaar te maken voor verzending naar de afnemers.

Zeeland floreert
,,Fantastische vleesgewichten in Zeeland. Het wad loopt achter. Daar moeten ze nog even doorgroeien en er zitten ook nog veel pokken op. Vorig jaar was het precies andersom.’’
Dat zegt veilingmeester Nico van Zantvoort nadat hij in twee dagen tijd (maandag en dinsdag) 37 monsters van bodemmosselen onder ogen heeft gehad. Het betreft 23 monsters uit de Oosterschelde en 14 uit de Waddenzee.
Het hoogste vleesgewicht dat uit de Waddenzee werd aangeboden was van een kweekkavel van de YE 157 in het Inschot. Deze (nog kleine) mosselen kookten een vleesgewicht van 26,4 procent per 2,5 kilo.
In de Zeeuwse Hammen staat de voorraad op de percelen Hammen 10 tot en met Hammen 30 er dit jaar opvallend vroeg en fleurig bij. Mosselrederij Padmos bood uit dat gebied een monster aan met een stukstal van 140 en een vleesgewicht van 33,2 procent. In de ‘kweektuin’ van de ZZ 6 staat de voorraad er ook weer tijdig en florissant bij: 30,8 procent bij een stukstal van 121.
Ook de kwaliteit van de kweekkavels Hammen 68 (BRU 14, ex BRU 24), Hammen 69 (BRU 50) en Hammen 70 (ZZ 6) sprong begin deze week op de mosselveiling in het oog. Rond de 30 procent vlees bij stukstallen beneden de 140 stuks per 2,5 kilo geeft aan dat de Zeeuwse bodemmosselen dit jaar opvallend vroeg rijp zijn. De BRU 14 van de neven Cees en Cees Otte spande de kroon met 35,2 procent bij een stukstal van 172. Afkomstig van een perceel dat in de achterliggende maanden van de combinatie BRU 6/BRU 9/BRU 24 werd overgenomen.
De mosselkotters BRU 14, BRU 36, YE 70, YE 157, YE 257 en TH 4 voeren woensdagmorgen vroeg uit om de eerste ladingen in het nieuwe seizoen op de veiling in Yerseke aan te bieden.
Inkoper Piet Nelis van Triton betaalde de hoogste prijs (121,20 euro) voor 508 brutoton van de TH 4, mosselen met een stukstal van 132 en vleesgewicht van 28,6 procent.


Cijfers Mosselbureau

Jaarlijks komen er ongeveer 50 miljoen kilo mosselen op de markt.
Er zijn formeel 88 kweekbedrijven, met in totaal 50 schepen, en twaalf handelsbedrijven.
Omzet mosselveiling seizoen 2015-2016: 60 miljoen euro.
Van de kweekpercelen bevindt zich 60 procent in de Waddenzee en 40 procent in de Oosterschelde.
Van de mosselen op de markt is 97 procent afkomstig van de bodemcultuur, en 3 procent van de hangcultuur.
Van de mosselproductie wordt 64 procent afgezet in België, 20 procent in Frankijk, 11 procent in Duitsland (groeiend) en 4 procent in Nederland (groeiend).