Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Voorlopig twee schepen, met een optie voor nog twee

Luyt gaat bouwen voor Marisa Fisheries

DEN OEVER – Het gonsde al langer rond, maar afgelopen vrijdag werd de opdracht definitief. Luyt gaat twee hekkotters bouwen voor Marisa Fisheries uit Suriname. Vorige week vrijdag werd in Den Oever daarvoor getekend door John de Boer, een van de partners van Marisa Fisheries, en directeur Jacoline Luyt van Machinefabriek Luyt. Met de bouw van de casco’s, bij de werf Thecla Bodewes Harlingen (de voormalige Frisian Shipyard/Volharding Shipyards), wordt direct een aanvang gemaakt. De twee schepen zullen zoveel mogelijk tegelijkertijd afgebouwd en ook vrijwel tegelijkertijd opgeleverd worden. Dat zal medio juni volgend jaar zijn. De schepen krijgen een lengte over alles van 25,5 meter, een breedte van 7,5 meter en een holte van 4,1 meter. De maximale diepgang is 4 meter. In de schepen komen Mitsubishi hoofdmotoren. Als alles naar wens verloopt zullen er nog twee van deze schepen besteld worden bij Luyt.

Luyt gaat bouwen voor Marisa FisheriesLuyt gaat bouwen voor Marisa FisheriesDe Surinaamse rederij, waarin naast De Boer ook Rick Tel en Ron Jonker van Vishandel Tel uit IJmuiden en rederij Jaczon participeren, streeft naar standaardisering van hun vloot, die momenteel zeven schepen groot is. Vorige maand vetrokken vanuit Nederland de voormalige OD 50 en de Zweedse trawler ‘Milton’ naar Suriname om (voorlopig) de vloot te versterken.

Luyt is al langer betrokken bij  Marisa Fisheries. De ‘Milton’ werd in Den Oever klaargemaakt voor de overtocht, en vorig jaar speelde Luyt ook de hoofdrol in de verbouwing van een voormalige Schotse twinrigger tot een geschikt schip voor de Surinaams/Nederlandse rederij (de ‘Minerva’). Jacoline Luyt is bijzonder ingenomen met de opdracht: ,,Er is een stevige uitbreiding nodig van ons personeel, maar we hebben er alle vertrouwen in dat het allemaal gaat lukken.’’