Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Europese diplomaten op bezoek

Tekst en uitleg over pulstechniek

VLISSINGEN – Dertig Europese visserij-attachés kregen vorige week vrijdagmorgen in Vlissingen tekst en uitleg over de pulsvisserij. De vissersvoormannen Pim Visser en Johan Nooitgedagt gaven bij de ARM 25 aanschouwelijk onderwijs.

De ARM 25 was donderdagmiddag binnengekomen met 2.900 kilo tong vanaf de Belgische kust. ,,Een prachtige tongvangst en  ook redelijk schol – een kleine 3 ton – plus een paar honderd kilo zwartvis’’, zegt een tevreden kottereigenaar Cas Caljouw. ,,We hebben de voordelen van de pulstechniek goed voor het voetlicht kunnen brengen. Heel belangrijk, want je hoort en merkt toch dat er ruis op de lijn zit in Europa. Wij van onze kant willen daarom open en transparant zijn. De attachés waren zeer geïnteresseerd en stelden ook doelgerichte vragen. Ja, wij vangen minder discards. Maar het is moeilijk om precies te meten. Wat we wel goed kunnen meten is dat we zeker 35 procent minder brandstof verbruiken, en ook is duidelijk dat we met minder treksnelheid vissen en zo’n 30 procent minder bodem afvissen.’’

De diplomaten konden in de ‘prikkelbak’ van leverancier Delmeco onder begeleiding van Erwin Luitwieler zelf de elektriciteitspulsen voelen. Met behulp van miniatuur-modellen van Robbie Verkamman werd geshowd hoe er precies gevist wordt en wat de tuigen op de bodem doen.
Gastheer was de provincie Zeeland. ,,We hopen dat het een positieve bijdrage levert aan de definitieve besluitvorming over de pulsvisserij’’, zegt Jaap Broodman van de provincie Zeeland. De diplomaten arriveerden donderdag en brachten die dag een bezoek aan Neeltje Jans. Vrijdagmiddag werd De Oesterij in Yerseke bezocht.