Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

Vissersbond: ‘Een Brexit is waanzin’

EMMELOORD – Als de Britten uit de Europese Unie zouden stappen zal dat grote consequenties hebben voor de Noordzeevisserijen van Nederland. De Nederlandse Vissersbond spreekt van ‘waanzin’.

De Britten stemmen op 23 juni over de vraag of het VK wel of niet uit de EU moet stappen. De gevolgen van de eventuele uittrede van het VK uit de EU zullen enorm zijn, stelt de Nederlandse Vissersbond.

Behalve met Noorwegen zou dan elk jaar ook met het VK onderhandeld moeten worden over quota en technische maatregelen. Voorzitter Johan Nooitgedat: ,,Hoe komt het dan met de visserijgebieden voor de Nederlanders in Engelse wateren? De kaart van de Noordzee al eens bekeken hoeveel Nederlands visgebied er overblijft?’’

Uittreden zal een periode van onzekerheid inluiden, die beslissingen over investeringen en kapitaalstromen in de visserij zeker zal beïnvloeden. In het VK is een actiegroep opgericht met als slogan: ‘Restore Britian’s Fish, we want it back’ (vrij vertaald: wij willen onze vis terug). Omdat een zeer groot deel van de huidige Nederlandse visserijactiviteiten afhankelijk is van Britse wateren, kan dat alleen maar nadelig uitpakken voor ons land.