Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

Hangcultuurmosselkwekers organiseren eigen opening

BRUINISSE  - De Vereniging van Zeeuwse Hangcultuurkwekers organiseert woensdag 1 juni voor het eerst een eigen openingsevenement van haar mosselseizoen.

De start van het hangcultuur-mosselseizoen vindt plaats in Bruinisse. Kweker Martin Bout geeft in Restaurant Grevelingen de aftrap, waarna culinair expert Alain Caron alles vertelt over de bijzondere smaak en kwaliteiten van deze mosselen. Vervolgens oogst en beoordeelt hij de eerste mosselen uit de naast het restaurant gelegen hangcultures in de Oostkophaven.

Volgens Martin Bout hangen de mosselen er voor de tijd van het jaar goed bij: ,,1 juni is mooi op tijd, drie weken vroeger dan vorig jaar. Het belooft een mooi seizoen te worden.’’

Hangcultuurmosselen groeien vlak onder het Zeeuwse wateroppervlak. Door het zonlicht is het voedselaanbod daar rijker, waardoor de mosselen een maand eerder verkrijgbaar zijn dan mosselen van de bodem. Hangcultuurmosselen hoeven niet eerst te verwateren.

Bodemmosselen komen een maand later op de markt. Vissersvereniging Yerseke organiseert op zaterdag 9 juli een groot mosselevent. Het idee is dat deze happening tevens de start inluidt van het nieuwe seizoen voor op de bodem gekweekte mosselen (al dan niet afkomstig van mosselzaadinvanginstallaties).