Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
VCU-TCD vergroot visruim Deense bokker – nieuwe stripmachine F80 van Jansen Techniek/FMO

L 510 heeft ruimte voor 1.600 viskisten

URK/THYBORON – Dankzij een vergroot visruim kan de Deense bokker L 510 ‘St. Anthony’ nu maar liefst 1.600 kisten (plat)vis koel houden.

Denemarken is een land dat rijk is aan twinriggers en flyshooters, maar boomkorkotters varen er bijna niet. De L 510 ‘St. Anthony’ van Erik  en zoon René Kloster is één van de weinigen in deze categorie. Hun (schol)vangsten liegen er niet om: 35 tot 40 ton schol in vier dagen is meer regel dan uitzondering.

De bokker is in 1999 – destijds bij Maaskant als LT 1005 in opdracht van de toenmalige Britse rederij Colne - echter niet gebouwd voor deze grote vangsten. Door een wat ongelukkige indeling kunnen er niet meer dan 900 kisten in het visruim. Te krap, vinden de Denen, zeker met het oog op de nieuwe discardregelgeving. Bovendien was ook de vangstverwerking niet uitgerust om grote scholvangsten en discards te verwerken.

L 510 heeft ruimte voor 1.600 viskistenL 510 heeft ruimte voor 1.600 viskistenKortom, het was tijd om het schip grondig te verbouwen. Omdat Denemarken de expertise mist op het gebied van boomkorvisserij, liepen vader en ...De familie Kloster houdt niet van half werk en liet VCU TCD ook de rest van het schip grondig aanpakken. De stuurboordgiek werd overhaald en voorzien van een nieuwe lummel, de sumwings en alle visblokken werden opgeknapt, het zoutwaterleidingwerk in de machinekamer kreeg een beurt, de brandstofpompen werden gereviseerd en het schip kreeg een complete verfbeurt door Snijder Schilderwerken. Mede dankzij flexibele onderaannemers kon VCU-TCD de klus binnen acht weken klaren. De L 510 heeft de eerste vangsten inmiddels via Visveiling Urk verkocht: seapacked, aan boord gesorteerd en gewogen.

Nog niet genoemde bedrijven: L. Post & Zonen (visruim), Promac (koeling), LBR (brandstofpompen) en Piet Brouwer Elektrotechniek.