Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Presentatie van kookboek ‘Skolle’

Scholcordonbleu als favoriet

URK – Haar eigen favorieten (en zeker ook van de kinderen)?: scholcordonbleu en de scholfiletrollade! Het zijn twee van de meer dan zestig scholrecepten in ‘Skolle’, het kookboek van de Urker vissersvrouw Dieneke Ras-ter Beek.

Dieneke reikte zaterdagmorgen in de kantine van Neerlandia de eerste exemplaren uit aan Geert Meun (PO-Urk) en Barend Hakvoort (Visveiling Urk), mannen die niet om haar aanstekelijk enthousiasme heen konden en het project in woord en daad ondersteunden. ‘Skolle’ wordt ook omarmd door partijen als VisNed, de Nederlandse Vissersbond en de Plaice Group. Profinis ‘adopteerde’ zelfs een eigen recept, dat van het scholstoofpotje.

Toen in 2014 grote hoeveelheden schol doordraaiden omdat de minimumprijs niet werd gehaald, ging dat Dieneke aan het hart. Hoe is het mogelijk met zo’n lekker, gezond en veelzijdige visje? Ze besloot eens wat uit te proberen: een scholrollade. Het werd een succes in huize Ras. Het smaakte letterlijk naar meer. Wekelijks kwam er een andere variant met schol op tafel. Tot haar eigen verrassing, want Dieneke noemt zichzelf geen keukenprinses. Een van de zonen kwam vervolgens met het idee om een eigen kookboek uit te geven om Nederland te leren wat er allemaal mogelijk is met schol uit de eigen Noordzee. Echtgenoot Tiemen (visserman op de PH 63) had de titel al: Skolle, het Urker woord voor schol.

Voor de onkosten van het kwaliteitsboek werden sponsors gevonden. Dieneke wil er zelf geen cent aan verdienen. Ze is betrokken bij een hulpverleningsorganisatie in Malawi, één van de allerarmste landen ter wereld. De kindersterfte is schrikbarend. De opbrengst gaat volledig naar  Stichting Timotheos voor hongerbestrijding in dit Afrikaanse land. Nog voor de start van de verkoop is er al een waterpomp aangeschaft.

‘Skolle’ kost 17,50 euro, en dat is het fraai opgemaakte en gedrukte boek meer dan waard. Het is te bestellen via een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.