Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Gebroeders Romkes in samenwerking met Van der Lee Seafish

Bokker HD 70 komt in Urker handen

DEN HELDER/URK – De bokker HD 70 ‘Hanny’ van Maatschap De Vries uit Hoorn komt inclusief vangstrechten in Urker handen. Verkoper Henk de Vries heeft daarover overeenstemming bereikt met Piet en Hendrik Romkes (NG 19/deels MDV 1) en vishandelsbedrijf Van der Lee Seafish. Het visserijbedrijf en de verwerker/handelaar zijn een samenwerkingsverband met elkaar aangegaan.

Woordvoerder Hendrik Romkes benadrukt dat er mondeling overeenstemming is bereikt met de familie De Vries en dat de komende weken dus de puntjes op de i gezet moeten worden voor het contract. De samenwerking wordt begeleid door Flynth adviseurs en accountants.

Er is een trend zichtbaar dat handelspartijen zich inkopen in visserijbedrijven om verzekerd te zijn van (schol)aanvoer en dat visserijbedrijven werken aan ketenverkorting en zelf de boer opgaan met eigen vangsten. ,,Ook wij hebben besloten tot wederzijds voordeel de samenwerking te zoeken met de handel. Maar we zeggen wel: we gaan niet op elkaars stoel zitten. De handel heeft verstand van de markt, wij van het vissen’’, zegt Romkes.

Meerdere partijen vanuit Urk hadden belangstelling voor de HD 70. ,,Romkes was heel snel en concreet, binnen twee weken waren we eruit nadat Pieter de Jong zich als bemiddelaar bij ons had gemeld’’, zegt verkoper Henk de Vries, die zijn bemanning vorige week heeft geïnformeerd over de deal. De Vries verkoopt de kotter inclusief negentig procent van het quotum en de tuigage. De overschrijving  is in juli gepland.

Na verkoop van de vorige HD 70 naar Schotland nam De Vries in april 2013 de voormalige GO 37 over. Maar voor De Vries was toen al duidelijk dat hij het visserijbedrijf op termijn zou verkopen. Zoon Dick is een prima schipper, maar ziet het niet zitten om alleen een eigen visserijbedrijf te runnen, aldus vader Henk. ,,En ik ben 67, dus mijn tijd op zee zit er zo ongeveer op. De tand des tijds gaat meespelen.’’ De HD 70 vist momenteel continu en maakt weekreizen van donderdag tot donderdag. Dick doet twee reizen achter elkaar, waarna Henk een weekje aflost.

De nieuwe Urker eigenaren zijn van plan de 40 meter lange Maaskantkotter uit 1980 onder Helders nummer in de vaart te houden. Het businessplan is namelijk het vaartuig binnen twee jaar te vervangen, waarbij nieuwbouw van een tweede MDV-vaartuig niet wordt uitgesloten.