Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Veiling brengt 25.000 euro op voor KWF

Neeltje Jans zet zinnen op de eerste kreeft

COLIJNSPLAAT – Met de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft vorige week donderdag op Colijnsplaat is het kreeftenseizoen officieel geopend. Vanaf nu tot 15 juli is er elke donderdagmiddag kreeftenveiling in de UFAafslag Colijnsplaat. De symbolische eerste kreeft bracht 25.000 euro op voor het goede doel: KWF Kankerbestrijding.

Nederland kent maar weinig echte seizoensproducten. De Oosterscheldekreeft is er een van. Het seizoen is duidelijk afgebakend, dit jaar van 31 maart tot 15 juli. Traditioneel start het kreeftenseizoen met de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft voor een goed doel. Dit jaar was het goede doel de KWF Kankerbestrijding. Restaurateur en tv-persoonlijkheid Joop Braakhekke, die zelf alvleesklierkanker heeft, was in Colijnsplaat de veilmeester van dienst. Samen met UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen moest hij zorgen voor een zo hoog mogelijk bedrag.

De veiling van de eerste Oosterscheldekreeft is niet zo’n grote mediahappening als de veiling van het eerste vaatje haring; nog zo’n beroemd Nederlands seizoensproduct. Op de veiling op de kleine UFA-vestiging Colijnsplaat is het woord kleinschalig van toepassing. Wat niet wegneemt dat er serieus wordt geboden vanaf de overvolle tribune door vishandelaren, restaurateurs en vertegenwoordigers van bedrijven en overheden.

De symbolische eerste kreeft was dezelfde ochtend opgevist door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek (MS 3) en Joop Braakhekke, en werd door de KNRM naar Colijnsplaat gebracht. De kreeft was daar niet alleen. In de afslag stond ruim 1.600 kilo kreeft, aangevoerd door een kleine twintig kreeftenvissers, klaar om geveild te worden. Maar eerst moest de eerste kreeft aan de man gebracht worden. Na korte inleidingen van gastheer Van Nieuwenhuijzen en Braakhekke kon het veilen beginnen. Dat ging zeker niet vanzelf. Van Nieuwenhuijzen moest zich behoorlijk inspannen om een bod los te krijgen van de kopers, die wel allemaal de gelegenheid kregen om desgewenst hun verhaal te doen. Braakhekke stond hem bij met droog commentaar, het wijzen op het belang van onderzoek naar kanker en het aanprijzen van de kwaliteiten van de Oosterscheldekreeft.

Het leek er aanvankelijk niet op, maar uiteindelijk kwam er het mooie bedrag van 25.000 euro op de teller te staan. Van Nieuwenhuijzen sloeg af bij het bod van Neeltje Jans. Het veelzijdige bedrijf uit Vrouwenpolder had door het regelmatig en strategisch bieden van mooie bedragen al vroeg duidelijk gemaakt dat het z’n zinnen op de eerste kreeft had gezet.

Echte veiling
Op de eerste kreeftenveiling van het jaar werd ruim 1.600 kilo aangevoerd.Op de eerste kreeftenveiling van het jaar werd ruim 1.600 kilo aangevoerd.Na de veiling mocht chefkok Eric van Bochove van restaurant ’t Vlasbloemeken uit het grensdorp Koewacht (een van de elf Zeeuwse restaurants die samen de Kring van de Oosterscheldekreeft vormen) de aanwezigen voorzien van diverse bereidingen van kreeft. Een heel verschil met de veiling van het eerste vaatje haring is dat de veiling van de symbolische eerste Oosterschelde naadloos overgaat in een echte veiling. Met een kopje kreeftensoep in de hand kon iedereen de veiling volgen. Vanaf nu is er tot in juli elke donderdagmiddag kreeftenveiling op Colijnsplaat, met locatiemanager Eric de Jong als veilmeester. De eerste veiling van 2016 van om precies te zijn 1.609 kilo kreeft bracht 44.000 euro op. Dat betekent een gemiddelde prijs van 27,25 euro de kilo. Vorig jaar werd voor de eerste veiling 1.216 kilo aangevoerd, die bij elkaar 35.000 euro opbracht (gemiddelde prijs 28,78 euro).