Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Van Dalen biedt luisterend oor: ‘Wij zijn beschikbaar’

Discardban doet moed in schoenen zinken

SCHEVENINGEN – Verontwaardiging over onredelijke controles, angst voor wat de volledige invoering van de aanlandplicht in 2019 zal brengen en moed die de vissers in de schoenen is gezonken. Dat is waar Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie/SGP) vorige week vrijdag op Scheveningen mee geconfronteerd werd. Van Dalen en zijn medewerkers willen een luisterend oor bieden aan de sector, en de problemen die de vissers hebben of vrezen met de aanlandplicht blijven aankaarten in Brussel.

Hoe zijn de ervaringen tot nu toe met de aanlandplicht? Wat gebeurt er aan boord en aan de wal? Waar lopen jullie tegenaan? Peter van Dalen vroeg het meermalen. De gedreven Europarlementariër heeft onlangs onder meer zijn oren te luisteren gelegd op de TH 10, maar Van Dalen wil meer huiswerk mee krijgen naar Brussel. Hij wil verhalen uit de praktijk, waarmee hij de Europese Commissie en zijn collega’s uit het EP kan confronteren. Alles om de aanlandplicht werkbaarder, naleefbaar en beter te handhaven te maken.

Het blijft een moeilijke boodschap voor de sector, maar volgens Pim Visser (achter de microfoon) gaat de aanlandplicht niet weg.Het blijft een moeilijke boodschap voor de sector, maar volgens Pim Visser (achter de microfoon) gaat de aanlandplicht niet weg.Inleidingen waren er van directeur Pim Visser van ...Ondanks de forse inzet op selectiviteit, onder meer door akoestische technieken, zijn er onvermijdelijk bijvangsten. De bijvangst van evervis blijkt mee te vallen, voor de gestegen bijvangsten van heek (het gaat goed met het bestand) is echter nog geen oplossing. Een specifiek pelagisch probleem is het verschil in minimummaat voor makreel op de Noordzee en in de westelijke wateren. Niemand weet meer waarom de regel ooit is ingesteld, maar door de aanlandplicht is het ineens een groot probleem.

Voor dinsdag 5 april staat een rondetafelmeeting op de agenda over de economische impact van de aanlandplicht, met deskundigen uit het Europa. Georganiseerd door de EP-fractie waar CU en SGP deel van uitmaken, in samenwerking met Seafish en de Europese koepels Europeche en EAPO. Gastheer: Peter van Dalen.