Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Verhaal vis (nog) beter vertellen

Pieterman op de kaart

SCHEVENINGEN – Vis is bij ons onbekend en onbemind, er wordt te weinig van gegeten en dus zal het verhaal achter de vis (nog) beter moeten worden verteld. Aldus bestuursvoorzitter Louise Fresco van Wageningen UR vorige week woensdag op Scheveningen voor een gehoor van overwegend sectorvertegenwoordigers, bestuurders en ngo’s.

Deze waren bijeengekomen in de tot pop-uprestaurant omgetoverde afslaghal, voor het door het Nederlands Visbureau georganiseerde evenement ‘Vis op de Kaart’. Zij hoorden Fresco in haar vloeiende betoog beweren dat, ondanks het economische succes en wereldwijd belang van de Nederlandse vissector, voor vis geen groot draagvlak bestaat in de Nederlandse samenleving. De consumenten weten niks van vis, en als ze er iets meer van weten wordt meestal direct aan overbevissing gedacht. Ondanks deze geconstateerde ‘tragiek’ ziet Fresco de rol van en de vraag naar vis groter worden. De wereldbevolking groeit, en daarmee de vraag naar vis dan wel naar de eiwitten, mineralen en vetten daarin.

Enkele tips van Fresco: maak meer gebruik van de biodiversiteit in zee, gebruik de hele vis beter, ondersteun als technisch ontwikkelde natie ontwikkelingslanden bij hun viskweek-activiteiten, integreer kleinschalige viskweek in de tuinbouw en in de steeds groter wordende steden (op daken en in parkeergarages!), en kijk ook naar producten als zeewier en algen.

Voor ‘Vis op de Kaart’ was de afslaghal van Scheveningen omgetoverd in een sfeervol restaurant.Voor ‘Vis op de Kaart’ was de afslaghal van Scheveningen omgetoverd in een sfeervol restaurant.Naar de boodschap om meer aan biodiversiteit te doen had het Visbureau goed geluisterd. Er was een driegangenlunch met de minder bekende vissoorten pieterman, poon en horsmakreel, ‘eigen’ vissoorten uit de Noordzee. Onder het genot van deze lunch, verzorgd door 2-Michelinsterrenchef Erik van Loo van Parkheuvel Rotterdam, konden de deelnemers elkaar ontmoeten in gesprek en netwerken.

De vissector werkt hard aan veiligheid, duurzaamheid en transparantie in de hele keten. Allemaal hoognodig volgens Fresco, maar inmiddels zo vanzelfsprekend dat het het grote publiek eigenlijk niet zo boeit. Dat is meer geïnteresseerd in de verhalen achter de vis. En die moeten er volgens Fresco genoeg te vertellen zijn. Na haar lezing moest ze snel weg om het vliegtuig te halen naar Californië, met Onderwijsminister Jet Bussemaker. De Haagse wethouder Karsten Klein maakte van de gelegenheid gebruik om de ‘kleine maar fijne’ haven van Scheveningen op de kaart te zetten als ideale locatie om het verhaal van vis uit te dragen.

Koffie
De klinkende deelnemerslijst van Vis op de Kaart schiep hoge verwachtingen. Die werden niet helemaal ingelost. Door de galm in de afslaghal waren de discussies moeilijk te verstaan. Bovendien was, in navolging van Louise Fresco, het merendeel van de deelnemers voor de koffie al vertrokken uit de sfeervolle maar koude afslaghal. De aanwezigen konden wel terugzien op een inspirerende bijeenkomst, waarbij een aantal minder bekende vissoorten ook letterlijk op de kaart is gezet.