Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
In Friesland en Zeeland

Grote hoeveelheden glasaal uitgezet

REDUZUM – Er kan dit voorjaar een uitzonderlijk grote hoeveelheid glasaal in de Nederlandse binnenwateren worden uitgezet.

Dat baseert de Stichting DUPAN op basis van Franse glasaalvangsten en –prijzen dit seizoen. Verwacht wordt dat er in 2016 drie keer zoveel glasaal uitgezet gaat worden dan vorig jaar, toen er onder regie van DUPAN in totaal niet meer dan 1,6 miljoen glas- en pootaaltjes konden worden uitgezet. In het piekjaar 2014 ging het overigens om ruim 7 miljoen palinkjes.

,,De uitzet van opnieuw uitzonderlijk grote hoeveelheden is mogelijk door de sterk gestegen, natuurlijke aankomst van glasaal aan de Europese kusten sinds vorig najaar. Vanaf 2010 laat de intrek een duidelijke stijging zien. Slechte weersomstandigheden in 2015 brachten wel minder glasaal aan de kusten, maar in het lopende seizoen zijn de glasalen weer in enorme aantallen aangetroffen’’, aldus DUPAN-voorzitter Alex Koelewijn.

Vanaf donderdag 17 maart werd en wordt deze en volgende week in Friesland (en deels in Zoutkamp) maar liefst duizend kilo glasaal uitgezet, ofwel circa drie miljoen palinkjes. Dat is tegelijk de maximale natuurlijke draagkracht voor de Friese boezem. Meer paling uitzetten heeft geen zin. Daarmee wordt volgens DUPAN beantwoord aan recente wetenschappelijke inzichten dat herbevolking werkt als het in zeer grote aantallen gebeurt.

Naast de Friese wateren worden dit voorjaar ook glasaaltjes uitgezet in Zeeland. De gebieden zijn speciaal geselecteerd door de overheid. In de periode tot en met juni heeft DUPAN ook diverse uitzetprojecten met pootaaltjes gepland.

Deze uitzet wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van EZ en subsidie vanuit het Europees Fonds voor Maritieme zaken en Visserij. Het project wordt mede gefinancierd door het Paling Fonds en gecoördineerd door Stichting DUPAN.

Eind vorig jaar sloot DUPAN met het ministerie van EZ een overeenkomst om de komende vier jaar glas- en/of pootaal uit te zetten. De overheid stelt jaarlijks 375.000 euro ter beschikking.