Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Handel laat stressindicator ontwikkelen

Mossels opzuigen in plaats van korren

YERSEKE – Mosselen opzuigen van de verwaterpercelen in plaats van korren? Vier handelspartijen denken daar samen met onderzoeksinstituut IMARES en Zeeuwse machinebouwers over na.

Met dank aan zogeheten DLO-innovatievouchers van het ministerie van Economische Zaken hebben Prins & Dingemanse, Krijn Verwijs, Roem van Yerseke en de Barbé Groep/Aquamossel vorig jaar zomer aan het onderzoeksinstituut IMARES opdracht gegeven een zogeheten stressindicator te ontwikkelen. Dit project ‘Keteninnovatie in de mosselhandel’ wordt gecoördineerd door consultant Wouter van Zandbrink uit Aagtekerke, voorheen betrokken bij de voormalige Blueport Oosterschelde.

,,De mosselhandel wil werken aan een doorgaande kwaliteitsverbetering en minder verlies van mosselen in het ketenproces. Het idee is: hoe minder stress bij de verwerking, hoe groter de overleving en hoe beter de kwaliteit blijft. Daarvoor wordt nu eerst een stressindicatator ofwel vitaliteitsindicator ontwikkeld door IMARES. De handelaren beginnen bij zichzelf, het verwateren, ontbaarden, inpakken etcetera in de eigen fabriek. Voor elke handeling wordt een stressfactor vastgesteld, evenals voor temperatuurschommelingen. Dat ziet er goed uit’’, legt Van Zandbrink uit.

Met de stressindicator in de hand is de volgende vraag of mosselen vanaf de verwaterpercelen op de Yerseke Bank niet beter opgezogen dan met korren boven water gehaald kunnen worden? Tijdens het reguliere overleg deze maand waren ook de machinebouwers Bakker en Murre en de PO-Mosselcultuur vertegenwoordigd. Secretaris Addy Risseeuw van de PO-Mosselcultuur denkt alvast verder, en schrijft aan de kwekers: ,,Door de vernieuwde technieken mogelijk in de toekomst een alternatief voor de korren?’’

De techniek van het ‘watervissen’ is in het verleden al eens onderzocht. Er zijn rapporten uit 1977 (Hydravisserij) en 1999 (BRU 6: Ecovistechniek, maar niet gekeken is toen of dat ook positief uitpakt voor de mosselkwaliteit. Partijen hebben besloten om een eerste proef te doen in de waterbak van het Innovatiecentrum Zuidwest-Nederland in Stellendam. Het eventuele vervolg daarop – dat een stevige investering zal vragen – moet nog worden uitgewerkt, aldus Van Zandbrink.